LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Balogh László képviselőtársam délben reám testálta a közösen beadott módosító, illetve csatolt módosító indítványok képviseletét - ő ezt megtette a bizottsági ülésen, úgyhogy most rajtam a sor.
Az ajánlás 13. pontja - szerencsétlen szám, de a kormányzati álmoskönyvekben úgy szerepel, hogy Sasvári Szilárddal egy ajánlási pontban szerepelni kedvező előterjesztői fogadtatást jelent - kapcsán örömmel vettük tudomásul, hogy az egyházi fenntartásban működő, állami nyilvántartásba vett gyűjtemények ezzel közgyűjteményi besorolást kaphatnak. Örülünk ennek a fordulatnak.
Az ajánlás 16. pontjával, Erkel Tibor képviselőtársunk módosító javaslatával kapcsolatban a bizottság, illetve az előterjesztő figyelmébe szeretném ajánlani az esetleges bizottsági kapcsolt módosító indítvány lehetőségét. Mindenképpen támogatjuk ezt a beillesztett kifejezést.
Az ajánlás 21. pontjában szereplő módosító indítványt úgyszintén támogatjuk, hiszen a műemlék az örökségünk része, és ezt a kifejezést következetesen kell használni. Én úgy látom, egy kommunikációs zavar volt itt, hiszen az előterjesztő a bizottsági ülések egyik részében támogatta a javaslatot, a másik részben pedig nem - nyilvánvaló, hogy támogatja a kormányzat ezt a helyes módosító indítványt.
Az ajánlás 25. pontjában egy olyan, az értelmező rendelkezések sorából hiányzó kategóriára szeretném felhívni az előterjesztő figyelmét, amely véleményünk szerint mindenképpen szükséges volna, mégpedig a régészeti megfigyelés kategóriájára volna szükség. Megvallom őszintén, ezzel kapcsolatban szövegszerűen nem fogalmaztunk meg indítványt, de talán még mindig van lehetőség arra, hogy egy csatolható bizottsági módosító javaslat érkezzen, hiszen régészeti megfigyelésre akkor kerül sor, ha korábbi kutatási eredmények vagy a helyrajzi ismeretek alapján egy adott terület földmunkálatai során várható a régészeti örökség elemeinek felbukkanása. A régészeti örökségnek vannak olyan elemei, amelyek felismeréséhez szakember jelenléte feltétlenül szükséges, ilyen például egy római kori palánk szerkezetű katonai tábor vagy egy gödörház. A régészeti megfigyelés módszere alkalmas a nagyberuházások, például az autópálya-építés helyszínén a régészeti örökség elemeinek felderítésére. Gyors és költségkímélő módszernek tekintik a hozzáértők ezt a módszert, de sem az engedélyezés, sem pedig a finanszírozás területén nem találtuk meg. Még egyszer az előterjesztő figyelmébe ajánlom.
Végezetül az ajánlás 26. pontjával kapcsolatban Braun Márton képviselő úr egy általunk is és a körülöttünk, a környezetünkben lévő szakértők által is erősen vitatott javaslatához javaslatot fogalmaztunk meg egy csatlakozó módosító javaslat formájában. A Magyar Demokrata Fórum támogatta volna a 26. ajánlási pontban szereplő javaslatot, amelynek az a lényege, hogy régészeti örökségnek kell tekinteni a 100 évnél régebben a föld felszínén, a föld vagy a vizek felszíne alatt - és így tovább - lévő mindazokat a régészeti örökségeket, amelyek 100 évnél korábban születtek. Ezt nem fogadta el az előterjesztő. Mi egy olyan csatolt módosító javaslatot adtunk be, amelynek a lényege az, hogy a régészeti örökség az emberi létnek 150 évnél régebben a föld felszínén, a föld vagy a vizek felszíne alatt és a természetes vagy mesterséges üregekben keletkezett, érzékelhető nyoma, amely segít rekonstruálni az emberiség történetét és kapcsolatát környezetével. Hiszen bőségesen léteznek 1711 után keletkezett, de ma már csak régészeti alapossággal kutatható emlékeink, amelyeket megilletne a régészeti örökségnek történő nyilvánításukból fakadó védelem. Például a szabadságharc emlékeit őrzik a Komárom körüli erődök falai, ellaposodott sáncai, tartogathat meglepetéseket a Citadella vagy éppen a Rókus Kórház alaposabb kutatása, egy-egy megkerült, korábban eltömődött vagy elfalazott borospince a maga megmaradt eszközeivel. De tudomásunk van például Tolna megyében olyan temetkezési szokásokról, amely az 1700-as évek második felében éppen a koporsó színével jelez sajátos hagyományt. Mindenképpen megfontolásra javaslom ezt a csatolt módosító indítványt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť