LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy a preambulumnál emlékezzem meg a régésztársadalom nagy halottjáról, Bóna István akadémikusról, akinek itt tartom a kezemben véleményét, javaslatát, amelyet május 2-án fogalmazott meg; hat oldalon keresztül írta le az igenlő véleményét részleteiben is e törvényjavaslattal kapcsolatban.
Bóna akadémikus az Akadémia régészeti bizottságának elnöke volt egy teljes évtizeden át, és ezt követően nyolc évig az ásatási bizottság elnöke volt. Nemcsak ő, hanem mások is megszólaltak e törvényjavaslat vitájában. Külön köszönöm a Nemzeti Múzeumnak, az Akadémia régészeti bizottságának, az ásatási bizottságnak, a városi múzeumoknak azokat a módosító javaslatait, hozzászólásait, amelyeket kérésünkre küldtek el.
Engedjék meg, hogy nagyon röviden visszautaljak egy, a preambulum kapcsán az általános vitában megfogalmazott mondatomra, amelyre az SZDSZ részéről akkor eléggé korholó megjegyzéseket kaptam. A velencei chartáról van szó. Meggyőződésem, hogy ezzel a hivatallal, amelyik föláll - és már látni a vezető munkatársait, akik minden eddigi megnyilatkozásukkal érzékeltették ezt -, új korszak kezdődik ezen a területen is.
Végezetül hadd idézzem az egyik levelet, amelyet a törvényjavaslattal kapcsolatban kaptunk, ebből is egy kicsi részletet az idő kímélése miatt. Callmeyer Ferenc építész írja a zsámbéki templomrommal kapcsolatban: "A műemléki hatóság saját tervezésében spirállépcsőt ragasztott a romantika szép példáját képviselő romhoz. Ekkor botrány lett, elsősorban Melocco Miklós zsámbéki illetőségű szobrász, majd a polgárság kezdett tiltakozni. Később állagvédő vasbeton megerősítés került a középkori fal tetejére. UNESCO-küldöttség fedezte fel - nem adták meg a világörökség védelmét. Zsámbék kulturális téren Pest megyének kiemelt települése, a nyári zsámbéki szombatok túlmutatnak a falu határain, ámde ha eső van, minden fuccsba megy, noha itt áll ez a hatalmas épület; csak tetőt kell rá tenni, és azonnal használhatóvá válik. De a műemléki ortodoxia eddig még egy tető rátételét is megakadályozta, mert az elmélet, a velencei charta szerint a rom így szép, ahogy van; fenntartása eddig évi néhány milliót emésztett. Tehát a használat elsőrendű kérdés, és európai tapasztalatok szerint is az ottani nagyszámú műemléket csak a korszerű használat menti meg. Azonban nem szabad fanyalogni és a műemléki értékmegítélést szubjektív véleményekre alapítani. Szemléletváltozás nélkül ez a törvény is annyit fog érni, mint a mostani, vagyis semmit. Minden valószínűséggel talán a hivatalhoz közelebb állók és a modernebb szemléletűek szakszerűbb törvénymagyarázatot tudnának adni. Az említett elnökön, Cselovszki Zoltánon kívül mást nem tudnék megnevezni." - írja Callmeyer Ferenc, az építész.
Köszönöm a türelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť