SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Néhány dologra hadd reagáljak röviden. A legutolsóval kapcsolatban azt gondolom, hogy ha valaki elolvassa a törvény egészét a bevezetőtől a végéig, akkor látja azt, hogy különböző szakaszok vannak, amelyek általában fogalmaznak meg védettséget, és utána speciális fogalmakat használnak. Ha valaki megnézi a 4. § (1) bekezdését, akkor látja, hogy általános szabályként úgy fogalmaz a törvény, hogy a kulturális örökség a nemzet egészének közös szellemi értékeit hordozza, ezért megóvása mindenkinek kötelessége. Ez azt jelenti, hogy minden, ami a nemzet kultúrájához tartozik. A második mondat arról szól, hogy különösen fontos az, hogy a védetteket ne rongálják meg.
(16.10)
Ez nagyon egyszerű, azt jelenti, hogy egy szakaszon belül két típusú szabály érvényesül: az első mondatban egy általános rész hangzik el, a másodikban pedig egy különös rész, ahogy a jog fogalmaz. Vagyis azt jelenti, ami a második résznek a tartalma, hogy amikor a hagyomány szerint, a meggyőződése által, a közfelfogás által vagy bármi más által kiderül az, hogy ez a javak közül leginkább védettnek tűnik, ezeknél különösen fontos az, hogy a rongálás, megsemmisítés, meghamisítás ne történjen meg. Egyszerűen egy jogi megközelítésbeli különbség van itt.
A másik pedig, amire reagálni szeretnék, az az, hogy sokféle olvasata lehet egy törvényjavaslatnak, így amikor valahol az szerepel, hogy Magyarország népei mint kultúregység része egy törvénynek, akkor azt úgy is meg tudom fogalmazni, hogy nem kell erről külön beszélni, hiszen a magyar nemzet része volt évszázadokon, évezredeken át, és amikor olyat lát az ember, hogy ezt a szövegrészt el kell hagyni, akkor a politika persze érvelhet úgy is, hogy miért akarja egy politikai erő kihagyni Magyarország népeit mint különös fogalmat. Ebből a szempontból azt gondolom, egy kompromisszumos megoldás volt az, amit a kulturális bizottság választott, amikor azt mondta, hogy kimaradhat ez a kör, ha az MSZP így gondolja, emellett viszont egy olyan sorrendi változás jelent meg, amely tartalmazza ezt a fajta szemléletet is, így egy kompromisszumos szöveg jöhetett létre. Azt gondolom, így tehát még van lehetőség arra, hogy e módosítók elfogadása kapcsán is gondolkodjon az MSZP a végszavazásról.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť