DR. PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF
DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Biztosíthatom, hogy a minisztérium semmiféle vizsgálat eredményét nem titkosítja, és természetesen a vizsgálat azon megállapításai, amelyek személyiségi jogokat nem sértenek, a képviselő úr rendelkezésére állnak, és ezt a képviselő úr rendelkezésére fogom bocsátani.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem, más művészeti felsőoktatási intézményekhez hasonlóan, az 1971. évi XX. törvény alapján vált felsőoktatási intézménnyé, egyetemi rangú intézménnyé, majd egyetemmé.
Az 1993-ban elfogadott felsőoktatási törvény meghatározza azt, hogy egy adott oktatási intézmény mitől egyetem. Meghatározza ezeket a kritériumokat, és a törvény melléklete tételesen felsorolja a Magyarországon működő egyetemeket, köztük a Magyar Képzőművészeti Egyetemet is. Ennek megfelelően a Magyar Képzőművészeti Egyetem jogilag egyetem.
Én értem, hogy a képviselő úr kérdése nem elsősorban erre vonatkozott - mert ezt a képviselő úr is jól tudja -, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem minőségére vonatkozik a kérdése, az oktatás minőségére. Erről annyiban tudom tájékoztatni önt, hogy ennek megítélése a Magyar Akkreditációs Bizottság feladata. A testület, mármint a Magyar Akkreditációs Bizottság 1998-ban az intézmények teljes körű akkreditációja során megállapította, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem "egyetemi szintű képzési és művészeti tevékenysége a MAB által az akkreditáció feltételéül szabott minőségi követelményrendszernek eleget tesz". Az erről szóló dokumentum megjelent a minisztérium hivatalos közlönyében, és olvasható egyéb kiadványokban is.
Mindezeket a képviselő úr is bizonyosan jól tudja, mivel ön is művészeti felsőoktatási intézmény oktatója, és azt is tudja, hogy a felsőoktatási képzésben a szakokon szerezhető szakképzettséget a képesítési követelmények határozzák meg. A tanrend vagy tanterv - tanrendnek hívjuk általában a felsőoktatásban - intézményi hatáskörbe tartozó feladat, amelynek vizsgálata természetesen része az akkreditációs vizsgálatnak, tehát az Akkreditációs Bizottság ezt megvizsgálta. Létezik tanrend, és ezt megfelelőnek találta.
A képviselő úr interpellációjában több szakmai kérdést is megfogalmaz az egyetem oktatóiról, illetve egyik tanszékéről. Kérem, engedje meg, hogy néhány adatot felolvassak önnek. Az egyetem oktatói közül 45 fő rendelkezik különböző művészeti díjakkal, amit a tudományos minősítéssel azonosan kezelünk a művészeti felsőoktatásban. Többek között az egyetemen oktat két Kossuth-díjas, 25 Munkácsy-díjas művész, 2 fő rendelkezik MTA doktori fokozattal, 4 fő kandidátus, 3 fő PhD-vel rendelkezik, 17 fő DLA-val, azaz művészeti doktori fokozattal rendelkezik, 11 oktató habilitált, 13 oktatónak van nyelvvizsgája, ebből 4-nek kettő. Azt gondolom, hogy ezek az adatok meggyőzik a képviselő urat és az Országgyűlés tagjait is arról, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság által elfogadott minősítés helytálló.
Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetem, mert a törvény egyetemmé nyilvánította, és mert képzését a Magyar Akkreditációs Bizottság egyetemi szintűnek ismerte el.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, és kérem a képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť