BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Felszólalásomban egy két héttel ezelőtti parlamenti szóváltásra szeretnék visszatérni, amikor az azonnali kérdések órájában a jelenlegi miniszterelnök úr és köztem volt egy vita. Én felidéztem a jelenlegi kormány hároméves botránysorozatát, és a felsorolás végén említést tettem a Dunaferr és az Orbán-bányák körüli szóbeszédekről.
Ez a dolog persze még '99 áprilisában indult, amikor egy MIÉP-es interpellációban támadták meg a Dunaferr vagyonkezelési szerződését, majd egy évvel később a miniszterelnök maga folytatta a sort, amikor az ÁPV Rt.-nél ennek a vagyonkezelési szerződésnek a felülvizsgálatát kezdeményezte. Egy fél évvel később, tavalyelőtt novemberben a miniszterelnök már azt szorgalmazta, hogy mondják is fel ezt a szerződést, és 2001 februárjában le is váltották az addigi vezetést. Ekkoriban terjedt a szóbeszéd: a dolog mögött talán az áll, hogy az Orbán család bányacége és a Dunaferr között nem megfelelően alakultak a szállítói kapcsolatok.
Itt az Országgyűlésben is hangot kapott ez a feltételezés március 6-án egy interpellációban; a kormány nevében válaszoló gazdasági minisztériumi államtitkár nem cáfolt, nem vitatkozott, hanem másfajta vádakkal reagált. Május 8-án egy napirend előtti felszólalásban ismét hangot kapott ez a feltevés, és kiegészült azzal, hogy talán az autópálya-építkezésnél is van szerepe ennek a családi vállalkozásnak. Május 28-án egy másik ellenzéki napirend előtti felszólalásban ismét részletesen ismertették azt a történetet, hogyan vált az Orbán család cége a Dunaferr beszállítójává, és hogyan történt ebben a minap változás.
(9.10)
Ezt követően, május 29-én ebben az azonnali kérdésben én is a botránysorozat csúcsaként említettem meg ezt az elterjedt szóbeszédet. Ekkor már - első ízben - választ is kaptunk, hiszen a miniszterelnök maga kapta a kérdést. A miniszterelnök úr először azt mondta, hogy semmi sem igaz abból, ami elhangzott, majd mindjárt meg is erősítette, hogy igen, van üzleti kapcsolat az Orbán-család bányája és a Dunaferr között, ami azonban még az előző vezetés idején alakult ki. Ezt egyébként az ellenzéki képviselők is így tudták. A másnapi Magyar Nemzet viszont azt is megerősítette, hogy ez az üzleti kapcsolat - mármint a korábbi szállítóval való üzleti kapcsolat - valóban megszűnt nem is olyan régen, és helyébe az Orbán-család bányavállalkozása lépett.
Tisztelt Országgyűlés! Vannak tehát szóbeszédek, és vannak száraz tények. Száraz tény az, hogy az Orbán-család cége jelen volt a Dunaferr szállítói között; száraz tény az, hogy a miniszterelnök kezdeményezte a vezetőváltást ennél a cégnél; és száraz tény az is, hogy megváltozott az, hogy ki a fő dolomitszállító.
Tisztelt Országgyűlés! A látszat tehát az, hogy a politikai hatalmat a család gazdasági előnyszerzésére használták föl.
Tisztelt Országgyűlés! Ha egy demokráciában ilyen látszat keletkezik, akkor parlamenti vizsgálóbizottságot szokás felállítani. Ez történt Magyarországon ez előző parlamenti ciklusban is, akár a magyar-szovjet olajszállítások ügyében, akár az úgynevezett Tocsik-ügyben. Amikor az ellenzék ki akart vizsgálni egy ilyen szóbeszédet és gyanút, akkor az előző Országgyűlés fölállította a vizsgálóbizottságot, és közösen állapították meg a tényeket kormánypárti és ellenzéki képviselők; az érintett politikusok megjelentek a vizsgálóbizottságnál, a vizsgálóbizottságok megkapták a szükséges dokumentumokat. Most is erről van szó: gyanú van, szóbeszédek vannak, újságcikkek vannak, ezért kezdeményeztük, hogy ezt a kérdést is vizsgálóbizottságnak kell kivizsgálnia, és kormánypárti és ellenzéki képviselőknek a tényeket megállapítaniuk.
Szeretném itt bejelenteni, tisztelt miniszter úr, tisztelt Országgyűlés: ha az Országgyűlés kezdeményezésünkre a jövő héten fölállítja ezt a vizsgálóbizottságot, ha a vizsgálóbizottság megkapja az érintett vállalkozások összes dokumentumát, ha az érintett személyek: Orbán Viktor miniszterelnök, Orbán Győző tulajdonos, Faragó Csaba, Simicska Lajos és a többi érintett személy megjelenik a vizsgálóbizottság nyilvános ülésén, és válaszol a kérdésekre, és ellenzéki és kormánypárti képviselők közösen arra jutnak, hogy ezek a szóbeszédek, vádak megalapozatlanok, akkor itt fogok bocsánatot kérni a miniszterelnöktől, és le fogok mondani képviselői mandátumomról, hiszen én is elfogadtam és elismételtem itt ezeket a vádakat, és nem indulok el a következő választásokon. (Közbeszólások a Fidesz és a Kisgazdapárt soraiban.)
De ha nem alakul vizsgálóbizottság, ha a miniszterelnök nem jelenik meg a vizsgálóbizottság ülésén, ha nem kapják meg a dokumentumokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával kér csendet.), ha nem tisztázza magát a vádak alól, akkor nem nekem kell lemondani, hanem a jelenlegi miniszterelnöknek, és ő ne induljon el a következő választásokon.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť