LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ritka pillanatot élhettem meg, amikor Horn Gábor képviselő úr az Antall-kormányról szólt elismerően. Igen, nemcsak a múlt értelmezése változott, módosult, de már a jövő sem a régi - jutott eszembe, s éppen a szakképzéssel és a regionalitással kapcsolatban, mert vigyázó szemünket nemcsak Brüsszelre kell vetni, de azt hiszem, egyre határozottabban a hazai lehetőségeinkre.
Miért mondom ezt a regionalitással, illetve a szakképzéssel kapcsolatban? Egyrészt azt tapasztalom, hogy a regionalitással kapcsolatban újra kell értelmeznünk és gondolnunk az eddigi elképzeléseinket, és valóban felül kell vizsgálni akár a járások visszaállítását valamilyen formában, s nyilván egy új szerveződést is el tudunk képzelni. Azt látom, ha a törvényben szabályozunk egy-egy területet, bizony a jövő sem a régi, végig kell újra és újra gondolni a lehetőségeinket.
Miért mondom ezt a szakképzés területén? Azért, mert előttem vannak a demográfiai adatok, amelyek azt jelzik, hogy 1988 körül 120 ezer gyerek született egy évben, ők most lesznek középiskolások, és '99-ben 95 ezer az évi gyermekáldás. Ez azt jelenti, hogy 2006-tól csökken a középiskolások száma, s 2010 után mélypont várható; ami azt is jelenti, hogy egyes előzetes adatok szerint 2010 környékén a gimnáziumok és szakközépiskolák jobban be tudják fogadni a nyolcadik osztályt végzetteket. A szakmunkásképzők létszáma bizony erősen csökkenni fog, egyes adatok szerint 10-15 ezer szakmunkástanuló lesz az egész országban. Ez pedig megerősíti, amit mondtam a bevezetőmben, hogy a tanulólétszámok várható átalakulása miatt új törvényre lesz szükség ezen a területen is.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť