DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Jelentem a tisztelt Országgyűlésnek, hogy kicsit méltatlan körülmények között, az idő szorításában rövid vitában foglalkoztunk az adatvédelmi biztos úr jelentésével. A helyzetet talán menti az, hogy a munkakapcsolat rendszeres, és az egyáltalán nem volt vitás a bizottságban, hogy adatvédelmi szempontból kitüntetett helyzetben vannak a gyógykezelés alatt álló beteg emberek, és sajátos az egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatók felelőssége. Így az adatvédelmi biztos munkájában is kiemelt figyelmet kap ez a terület, amit az egészségügyi bizottság elégedetten nyugtázott.
Van valamiféle javulás az egészségügyi adatok kezelésében; legalábbis hallottuk, hogy tavaly már nem érkezett jelentés tavaszi szellő által sodort terhességmegszakítási adatlapokról, amelyeket az utcán szedtek össze. Van egy lassú javulás, de azért az mindenképpen negatív jelenség, hogy immár négy éve létezik az egészségügyi adatok kezeléséről Magyarországon törvény, de nagyon sok egészségügyi vezető még a lényegét sem ismeri a mai napig, és a dokumentációhoz való hozzáférés, a betegek önrendelkezési jogának gyakorlása, ennek az érvényesítése mindennapi nehézségekbe ütközik. Tehát van tennivaló, és van változtatnivaló.
Szóba került a vitában az elektronikus aláírásról szóló, tegnap elfogadott új törvény, amely az egészségügyi adatvédelem továbbfejlesztését is igényli, hiszen a mi szakterületünkön különös jelentősége van annak, hogy az elektronikus irat továbbítása úgy történjen, hogy megfelelő garanciával a jogosult kaphassa meg.
Mindazonáltal értékes beszámolót hallottunk, és a bizottság minden egyes tagja nagyon pozitívan ítélte meg az adatvédelmi biztos úr munkáját, egyhangú támogatásunkról biztosítottuk.
Ezúton is szeretném a bizottság köszönetét kifejezni Majtényi úr eddigi tevékenységéért. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť