DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Adatvédelmi Biztos Úr! Engedtessék meg, hogy az első mondat Donáth László képviselő úrnak mint az expozét előterjesztő bizottsági tagnak szóljon! Azt mondta a képviselő úr, hogy az az álláspontja, a '92. évi LXIII. törvény volt az utolsó romlatlan virág. Szeretném figyelmébe ajánlani, hogy ezek szerint a rontás első lépése a '95. évi LXVI. törvény volt, amihez viszont a jelenlegi kormánynak semmi köze.
Ezen a bevezetőn túlmenően szeretném az egész napi vita során tett megjegyzésekre előterjeszteni az álláspontomat. Dohányzás közben a telefonszobában hallgattam a televízióban, amikor Kósáné Kovács Magda bizottsági elnök asszony mondta, hogy megpróbál meggyőzni a tekintetben, hogy ne csak a 2000. évi beszámolóról döntsön ez a parlamenti vita, és a szavazás ne csak erről legyen, hanem ezzel minősítjük a biztosok... (Kósáné dr. Kovács Magda: Nem ezt mondtam. - Dr. Dávid Ibolya: De a lényege ez volt.) Akkor félreértettem.
Tisztelt Országgyűlés! Én változatlanul azon álláspont mellett vagyok, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt a napirendnek megfelelően kizárólag, legalábbis én az adatvédelmi biztos úr 2000. évről szóló beszámolójáról fogok beszélni, ezzel kapcsolatos álláspontomat fogom kifejteni, és ki fogom fejteni a képviselőcsoportom álláspontját is. A felszólalásomat követő szavazásnál kizárólag erről a 2000. évi beszámolóról, nem az eddigi öt és fél esztendőről, nem a jövőről fogunk dönteni.
Nem értek egyet azzal a szabad demokrata állásponttal, ami - lehet, hogy ezt is félreértettem - mintha egy olyan provokáció lett volna, hogy akkor mondjuk el, hogy mi bajunk van a biztosokkal, nevezzük meg. Ha nem tesszük, válasszuk újjá őket! (Dr. Fodor Gábor bólint.) Ez nem így van, tisztelt képviselőtársaim, ezen provokáció ellenére nem fogok negatívumokat mondani az adatvédelmi biztos munkájával kapcsolatban, és nem tudok ígéretet tenni arra, hogy a Fidesz képviselőcsoportja meg fogja-e őt választani vagy sem. Ez nem kiszivárogtatás, egyszerűen arról van szó, amit délelőtt is mondtam, hatáskörmegosztás van, nekem ebben a kérdésben sem szavam, sem információm. Annyi információm van, amit a sajtóból tudok, hogy mi történt tegnap délelőtt, nem is rám tartozik.
Bizonyos fokig előrebocsátottam a Fidesz álláspontját, de azért szó szerint megismételném a félreértések elkerülése végett. A Fidesz képviselőcsoportja az adatvédelmi biztos munkáját rendben elvégzettnek tekinti, az adatvédelmi biztos beszámolójával kapcsolatban kifogást nem emel, a beszámolót el fogja fogadni, és az országgyűlési határozatot is meg fogja szavazni. Ennyit dióhéjban.
Azt ígértem, hogy nem fogok időben messzire visszamenni, de azért a '99. évről szóló beszámoló fölötti vitát mint bizonyos fokig ennek a bölcsőjét, mégis két dolog tekintetében érintenem kell. Az egyik kérdés az, hogy akkor volt egy formai vitánk, amiben nem azt mondom, hogy én győztem, de szerintem ez így sokkal szerencsésebb. Emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy a korábbi beszámolóban az előző évi beszámoló fölötti vita is egy fejezetként szerepelt. Ebben nem szerepel. Szerintem ez így sokkal szerencsésebb, az egy más műfaj volt.
Az előző beszámolóban vagy az előző évi munkánál volt még egy megjegyzésem, Pokol Bélára hivatkozva azt mondtam, hogy a biztos úr bizonyos fokig aktivista magatartást folytat, és sok kérdés tekintetében túllépi a hatáskörét. Ezt változatlanul fenntartom. Itt is vannak olyan adatok, amit minden magyar állampolgártól elfogadok, és Majtényi László magyar állampolgártól is természetesnek veszek, hogy a korrupció elleni harc kérdéseivel foglalkozzon, de hogy Majtényi László véleménye nem lehet az adatvédelmi biztos beszámolójában, ez az én véleményem. Ha ezt osztja a biztos úr, osztja, ha nem osztja, nem. Nem bántó, nem sértő, vannak kérdések, amiben ezen túlléptünk.
Tisztelt Országgyűlés! Nyilvánvaló, a vita során kétpercezésekre fog még sor kerülni, én nem szeretném az adatvédelemmel kapcsolatos kérdéskört hosszan hámozgatni, én a biztos úr munkájáról beszélek. Még egy dolog van, amire szeretnék kitérni. A beszámoló kilátásba helyezi, helyesebben javasolja az adatvédelmi törvény 30., 13. és 20. §-ának teljes, illetve azok részbeni megváltoztatását. Nem tudom, meg kell ezt fontolni, meg kell csinálni az előterjesztést, és erről lehet vitatkozni, ebben nem kívánok vitába szállni a biztos úrral. Viszont azt is szeretném elmondani, hogy a különböző ágazatok és a különböző vizsgálatok számtalan egyéb, nagyon sok problémára hívták fel a figyelmet, többek között az enyémet is. Mint gyakorló ügyvéd, rögtön az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos kérdéskört találtam meg, és azzal egyértelműen egyetértek, hogy ott ezekkel a személyazonosító kérdésekkel és a földhivatalon keresztül az illetékhivatalhoz való eljutás körül az adatvédelemmel kapcsolatos dolgok miatt jogszabályi módosításra szükség lesz.
Csak összefoglalni tudom: a jelentést elfogadja a Fidesz képviselőcsoportja, az országgyűlési határozatot pedig meg fogja szavazni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť