DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Három kérdéshez röviden, előtte még egy mínusz első: nagyon köszönöm Mádai képviselő úrnak a bölcs, higgadt és előremutató, valóban konstruktív szavait, azt hiszem, ez az SZDSZ igazi hangja; és Mécs képviselő úr is ilyen értelemben szólalt fel.
A Hősök tere vonatkozásában valóban nem szerencsés, ha olyasmibe megyünk bele, olyanokat bírálunk, akik nincsenek jelen. Ilyen bírálat el sem hangzott.
Egyezik a véleményünk abban is, hogy a hősök iránti kegyeletet nem a fiatalok, akik ott élik a maguk szabad életét, görkorcsolyáznak, gördeszkáznak, bicikliznek vagy szaladgálnak, nem ők zavarják, hanem adott esetben azok az ittas, garázda elemek, akik sokszor a sörösüveget teszik le az ismeretlen katona sírjára. Ez az, ami ellen fel kellene lépni.
A törvényjavaslat semmiféle kötelező iskolai megemlékezést nem ír elő. Ilyen fel sem vetődik. Semmiféle kötelező kivonulást, megmozdulást, régi kommunista május 1-jére emlékeztető mozzanatot nem tartalmaz. Ezt muszáj leszögeznünk, mert aki hallgat minket, esetleg azt gondolja, hogy ilyesmit szeretnénk bevezetni.
Ami az időpontot illeti: az se volna jó, ha olyan képzet keletkezne, hogy itt van ez a jó kis bejáratott gyermeknap, és idejön ez a hősök emlékünnepe, és megpróbálja elnyomni, és a maga ronda horthysta módján megpróbál rátelepedni. A hősök napját a rendszerváltozás óta, amióta szabad, ennek az országnak a tömegei ünneplik szinte valamennyi településen. Én nem tudok olyan városról, mondjuk, Vas megyében, az én megyémben, ahol ne lennének most már tizedik éve minden május utolsó vasárnapján hősök napi megemlékezések. Ezt a meglévő és igenis meggyökeresedett hagyományt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) foglalja törvénybe ez a szöveg.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť