DR. SZŰRÖS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZŰRÖS MÁTYÁS
DR. SZŰRÖS MÁTYÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! A Bauer Tamás képviselő úr által felvázolt történelemszemlélet egy külön szemináriumot igényelne, azt hiszem, most ez nem ide tartozik. (Dr. Fazekas Sándor: Így van!) Nem is követhető, tudniillik ezek szerint nem lett volna szükséges emléket állítani a második világháború hőseinek, márpedig a nép mindenütt, minden városban, minden faluban tiszteletét fejezte ki emlékmű állításával a magyar hősöknek. (Dr. Fazekas Sándor: Így van!) Ez az egyik dolog.
A másik pedig, hogy emlékezünk bizonyos ünnepeken így is, úgy is a hősökre. Nem! Október 23-án például a szabadságharcra és a forradalomra mint eseményre, az egészre emlékezünk, és a köztársaság kikiáltására, tehát e történelmi eseményekre. Ugyanakkor a közelmúltban a Magyar Országgyűlés elfogadott határozatot a holokauszt emléknapjára vonatkozóan és a kommunizmus áldozatainak emléknapjára vonatkozóan, illetve ezzel kapcsolatban kialakult egyfajta álláspont Magyarországon.
Azt hiszem, egyértelmű, hogy a magyar hősökre, akik a magyar szabadságért és függetlenségért harcoltak, megfelelő körülmények között emlékeznünk kell, a jövő érdekében és a mai Magyarország érdekében is.
(18.10)
Ezt mindenféleképpen fontosnak tartom. Ismételten visszatérek oda, hogy ehhez megfelelő helyre van szükség, és a méltóságteljes körülményeket kell ehhez megteremteni. Itt nem arról van szó, hogy most vitassuk, milyen érdeket szolgált a magyar hadsereg a második világháborúban; akik elestek a harcokban, tiszteletet érdemelnek, mert ők nem feltétlenül önszántukból mentek.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť