HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt hinné az ember persze, hogy elméletileg legalább van egy határ az emléknapok kialakításánál, a 365-ös szám; bár ha a gyereknapra esik egy újabb emléknap, akkor ez az elméleti határ is megszűnik.
Azt gondolom, hogy ez a vita akkor rossz, ha azt feltételezzük, hogy valaki, aki kevéssé akar törvényben megörökíteni ilyen emléknapokat, az kevéssé hisz az emlékezés méltóságában. Egyszerűen arról lenne szó - és furcsa, hogy az Igazságügyi Minisztérium ezt kevéssé látja -, hogy a törvényhozásnak egy modern demokráciában meglehetősen korlátozott szerepe van. Tehát törvényekkel nem lehet nemzeti lelkiismeretet és történelemoktatást helyettesíteni.
Horváth Béla képviselő úr utalt Bush elnök beszédére. Ha a miniszterelnök úr, a köztársasági elnök úr vagy bárki beszédében fölhívja a figyelmet ezekre az értékekre megfelelő történelmi alkalmak keretében, akkor azt természetesnek tartjuk. De nem hiszem, hogy egy olyan kifejezés egy törvényben, amellyel mégiscsak tételesen az életünket kellene szabályozni, hogy a haza megszámlálhatatlan fiai és leányai... Szóval, tisztelt képviselőtársaim, ez jól hangzik egy ünnepi beszédben, és lehet, hogy én is használnám és használni fogom (Dr. Hende Csaba: Csak nyugodtan!), de a törvény megszámlálható dolgokról szól, kötelez minket arra, hogy a jövőben valamit így vagy ekképp cselekedjünk.
A költségvetési törvény akármilyen rossz az ellenzék számára, egy olyan törvény, amely megfogható és végrehajtható. Azt, hogy a haza megszámlálhatatlan fia és lánya mit gondoljon, és mit ne gondoljon, azt hiszem, nem lehet ellenőrizni.
Tudom, hogy már mások is említették: abban, hogy úgy vélelmezi ez a törvény, hogy a haza védelmében kizárólag magyar hazafiak haltak meg egy olyan országban, amely egy szerb öntudatára büszke Damjanicht is föl tudott mutatni, és Pöltenberg Ernőt, és rengeteg, tízezer, százezer német, cigány, szlovák és egyéb származású katonát, ebben legalábbis hiba van, és ezen mindenképp módosítani kellene.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť