HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Bevallom, hozzám leginkább Mécs Imre emelkedett szavai állnak, és nem hiszem azt, hogy ne lehetne emelkedetten fogalmazni - más dolog az, hogy azt hiszem, inkább egy parlamenti beszédben, mint egy törvényjavaslat szövegében, amelynek mégis pontosnak kellene lennie.
Nem akarok mély történelmi órákba visszabocsátkozni, de az áldozat és hogy melyik oldalon, kinek volt igaza, azért is nehéz kérdés, tisztelt képviselőtársaim - ha Hóman Bálintot olvassuk, akkor látjuk, hogy Szent István és Vazul egymás közti háborúját úgy írták le a korabeli krónikákban, hogy a németek voltak azok, akik Szent István mellett harcoltak, és Vazul mellett harcoltak az úgynevezett magyarok - az akkori két tábor megnevezése ez. Persze, Szent István mellett is harcoltak magyarok, valószínűleg a másik oldalon egyáltalán nem voltak külföldi zsoldosok, akiket a német szó jelentett. Ilyen értelemben valóban azt hiszem, a történelemnek ma már mind a két oldal része, és valóban a békévé oldja az emlékezés igazsága érvényes erre. A XX. századra ez még nem állt.
(18.20)
Azt azért meg kell mondanom Horváth Béla és mások - nem tudom, kisgazda vagy milyen képviselők jelenleg - véleményével kapcsolatban, hogy függetlenül az emléknaptól, le kell szögezni azt, hogy a Független Kisgazdapárt az úgynevezett Horthy-korszakban az akkori rendszer egyik legkeményebb, legkövetkezetesebb ellenzéke volt. Számtalan esetben sor került arra, hogy ajánlásokat nem tehettek a parlamentben, aki bejutott közülük, az bátor, tiszteletre méltó parlamenti harcot folytatott - nemcsak Bajcsy-Zsilinszky, hanem sokan-sokan mások -, pontosan azzal a revizionista szellemmel szemben, amely a magyar nép sorskérdései helyett beszél csak és kizárólag a határkérdésről.
Ami pedig a gördeszkázást illeti, azt hiszem, hogy ha ott koszorúzás van, akkor ne gördeszkázzon senki a Hősök terén, de hogy egyébként egy nemzeti műemlék közelébe ne engedjük oda a fiatalokat, azt gondolom, pontosan ellene szól annak, amit nemzeti emlékről gondolunk. Ha járt a képviselő úr más országokban, akkor láthatta, hogy a fiatalok mindenütt birtokba veszik a közterületeket. Nemzeti ünnepeken persze az arra méltó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) emlékezésre kell lehetőséget adni. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť