BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Két megjegyzésre, két hozzászólásra szeretnék visszatérni. Potápi képviselő úr azt mondta, ő meg van róla győződve, hogy ennek a törvényjavaslatnak a megvalósítása nem fog feszültségeket okozni a szomszéd országok többségi lakossága és a magyar kisebbség között. Nos, Tabajdi képviselő úr a külügyi bizottság ülésén idézte a Balázs Ferenc Intézet sokat idézett vizsgálatát, de azt, amit ritkábban idéznek belőle, nevezetesen, hogy a határon túli magyarok háromnegyede tart attól, hogy ebből feszültség lesz a többségi társadalom és a magyarok között. Talán ezt a pontját is érdemes figyelembe venni ennek a bizonyos közvélemény-kutatásnak.
Sok szó esett itt a nemzetközi példákról, Lezsák Sándor és Potápi képviselő úr is sokat hivatkozott rájuk. Lássunk világosan! Itt három különböző dolog van. Az egyik dolog, amikor a külföldön élő nemzetiségieknek könnyen vagy automatikusan adnak állampolgárságot. Ez a német, az izraeli és bizonyos tekintetben a horvát eset, ahol kettős állampolgárság van. Egy másik eset az, amikor a kulturálisan közel álló más államok valamennyi állampolgára kap bizonyos kedvezményeket. Ez a spanyol, portugál eset, de nem nemzetiségi alapon adják a kedvezményeket. És csak a harmadik változat az, ami a magyarra emlékezetet, ez a lengyel, a szlovák, a görög és a román eset. Én nem Szlovákiát, Görögországot, Romániát és Lengyelországot tekinteném ebben az egész összefüggésrendszerben példaképnek, hanem az általam korábban már idézett svéd, finn, olasz, osztrák példát.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť