DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Postabank és Takarékpénztár Rt. hosszú távú tulajdonosi struktúrájának kialakításáról szóló 2263/2000. számú kormányhatározat alapján az ÁPV Rt. elsőként az Országos Takarékpénztár Rt.-vel folytatott tárgyalásokat annak érdekében, hogy létrejöjjön egy olyan bankcsoport, amely növeli a hazai bankrendszer stabilitását és a lakossági szolgáltatások színvonalának jelentős emeléséhez vezet. Ezek tehát azok az érdekek, amelyeket Bauer képviselő úr számon kért a kormány döntésén. Az OTP Rt. ajánlatát azonban nem tartotta kielégítőnek a kormány, ezért a tárgyalások megállapodás nélkül lezárultak.
Ezt követően született az a döntés, hogy ki kell dolgozni a Postabank Rt. jövőjével kapcsolatos elképzeléseket. A Postabank Rt. helyzete a konszolidáció és a bank vezetése által végrehajtott reorganizációs intézkedések következtében stabil, likviditása jó. A bank helyzete nem igényel azonnali kormányzati intézkedést, további tőkebevonást. A bank jövedelemtermelő képessége azonban az örökölt portfólióproblémái miatt alacsony. A banki szolgáltatások színvonalának emelése és az ügyfelekért folytatott piaci verseny megköveteli a folyamatos informatikai fejlesztéseket.
A hosszú távú tulajdonosi struktúra kialakításának egyik lehetséges módja a Magyar Posta Rt. és a Postabank Rt. közötti szoros, stratégiai együttműködés létrehozása, amely speciális előnyökkel jár mindkét társaság számára. A Magyar Posta Rt. tulajdonosi szerepvállalása erősíti az érdekeltségét a postai hálózaton keresztül történő banki termékforgalmazás területén. Az informatikai fejlesztések összehangolása következtében mind a postai, mind a banki szolgáltatások színvonala jelentősen növelhető. A postai hálózat adottságának kihasználása lehetőséget biztosít a Postabank Rt. piaci részesedésének növelésére. Az együttműködés hatására azoknak a településeknek a lakói is magas színvonalú banki szolgáltatásokat tudnak majd igénybe venni a postán, ahol a kereskedelmi bankok eddig nem nyitottak fiókokat - lásd: kistelepülések.
A hitelintézeti törvény előírásai jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a Magyar Posta Rt. tulajdoni hányada vagy az általa gyakorolt szavazati jog mértéke a Postabank Rt.-ben vagy más hitelintézetben a 15 százalékos mértéket meghaladja. A 15 százalékos mértéket csak a magyar állam, más hitelintézet, biztosítóintézet, befektetési társaság vagy meghatározott esetek bekövetkeztekor az Országos Betétbiztosítási Alap tulajdoni hányada vagy szavazati joga haladhatja meg.
A hitelintézetek tulajdonosaira vonatkozó hazai szabályozás szigorúbb az Európai Unió előírásainál, mivel az EU-szabályozás nem tesz különbséget a tulajdonosok által megszerezhető tulajdoni hányad vagy szavazati jog tekintetében.
Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a hírközlésről szóló T/3934. számú törvényjavaslatot, amely módosítja a hitelintézeti törvény fenti előírását, és lehetővé teszi, hogy az egyetemes postai szolgáltató 15 százalék fölötti tulajdoni hányadot vagy szavazati jogot szerezzen egy hitelintézetben, s mindez nem sérti a hitelintézetekre vonatkozó szabályozás EU-konformitását. (Bauer Tamás: Hogyne sértené!) Képviselő úr, most fejtettem ki, hogy az Európai Unióban nincs ilyenfajta különbségtétel.
A Magyar Posta Rt. és a Postabank Rt. közötti együttműködés részleteit még ki kell dolgozni. Meg kell vizsgálni a Magyar Posta Rt. tulajdoni hányadának célszerű mértékét, meg kell határozni a társaságok összehangolt stratégiáját, üzleti és pénzügyi terveit, ki kell dolgozni a szükséges fejlesztések terveit, valamint a finanszírozás módját és ütemezését. A kormány csak mindezek ismeretében hozhatja meg azt a döntést, amely a Magyar Posta Rt. és a Postabank Rt. közötti együttműködés feltételeit szabályozza.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť