DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Hazánk részese az elítélt személyek elszállításáról szóló, Strasbourgban 1983. március 21-én kelt európai egyezménynek, amely az 1994. évi XX. törvénnyel került kihirdetésre. Az egyezmény alapján az egyik tagállamban szabadságvesztéssel járó büntetésre ítélt, illetve olyan személy, akivel szemben szabadságelvonással járó intézkedést alkalmaztak, kérelmére a büntetés vagy intézkedés végrehajtását át lehet adni egy másik tagállamnak. Ennek feltétele, hogy az átadásról az ítélkező és a végrehajtó állam meg tudjanak egyezni.
Két esetcsoport azonban akadályozta az egyezmény alapelveinek érvényre juttatását. Egyrészt: a szabadlábon védekező terhelt a jogerős ítélet meghozatalát követően, mielőtt annak végrehajtására került volna sor, gyakran elhagyta az ítélkező államot, és visszatért az állampolgársága szerinti államba.
(19.50)
Másrészt rendezést igényelt az olyan személyek helyzete, akikkel szemben éppen az általuk elkövetett bűncselekményekre tekintettel a bíróság vagy más hatóság kiutasítás mellékbüntetést vagy azzal egyenértékű közigazgatási intézkedést alkalmazott.
A most megerősítendő kiegészítő jegyzőkönyv megoldja a fenti két problémát. Az első esetről úgy rendelkezik, hogy az elítéltnek az állampolgársága szerinti államba való hazatérését úgy kell tekinteni, hogy hozzájárulását adta a büntetés, illetve intézkedés végrehajtásának átadásához. A második esetben pedig - bizonyos garanciális szabályok közbeiktatásával - lehetővé teszi a büntetés, illetve intézkedés végrehajtásának átadását az elítélt kifejezett hozzájárulása nélkül is.
A kiegészítő jegyzőkönyv 2000. június 1-jén lépett hatályba. Magyarország képviseletében a jegyzőkönyvet a külügyminiszter úr 1999. április 26-án írta alá, a parlamenti megerősítés fenntartásával.
Tisztelt Országgyűlés! Hazánknak az eddigi tapasztalatok alapján érdeke, hogy csatlakozzon az egyezmény módosítását tartalmazó kiegészítő jegyzőkönyvhöz is, miután az egyezmény alapelvei csak így tudnak a maguk teljességében hatályosulni. Kérem ezért a határozati javaslat támogatását és elfogadását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť