DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! "Egy nyugdíjpénztár tündöklése és korai alkonya" címmel 1999. november 9-én interpelláltam Járai Zsigmond pénzügyminiszter úrhoz a Premier Önkéntes Nyugdíjpénztárnál tapasztalható szabálytalanságok és a várható vagyonveszteségek elkerülése végett. Egy évvel ezelőtti parlamenti felszólalásomban elmondtam, hogy a pénztári költségek viselése ellenőrizetlen alapokon nyugszik, a nyugdíjpénztár a pénzkezelés legalapvetőbb szabályait sem tartja be. A tényleges gazdasági-pénzügyi folyamatokat a nyilvántartási rendszer nem képes követni.
Az általam elmondottakkal ellentétben Járai Zsigmond pénzügyminiszter a válaszában kifejtette, hogy az eddig lezárt ellenőrzése során sem a pénztárfelügyelet, sem a Pénzügyminisztérium nem talált semmi olyan adatot, tényt vagy körülményt, amely alapján bűncselekmény gyanúja merült volna fel.
A Járai Zsigmond úr által '99. november 9-én törvényesnek és likviditási szempontból biztonságosnak minősített Premier Nyugdíjpénztárból 2000 augusztusában bravúros névváltoztatással Partner Nyugdíjpénztár lett, ám 2001. február 12-én a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a felszámolási eljárását rendelte el a súlyos jogsértésekre tekintettel, és büntetőfeljelentést tett a pénztárnál tapasztalható szabálytalanságok miatt. Néhány héttel ezelőtt a felügyelet megállapította, hogy a nyugdíjpénztár átalakulását követő szabálytalan, megtévesztő magatartások súlyosan veszélyeztetik a tagok érdekeit.
Tisztelt Államtitkár Úr! Természetesen nem azért feszegetem a kérdést, hogy közösen megállapítsuk, egy évvel ezelőtt ki ítélte meg rosszul a Premier Nyugdíjpénztár helyzetét. Most arra szeretnék választ kapni, hogy mi lesz a több tízezer megtévesztett ember pénzének, adóigazolásának és adókedvezményi elszámolási lehetőségének a sorsa, akik a kedvező pénzügyminiszteri és pénztár-felügyeleti elnöki nyilatkozatok után a Premier Nyugdíjbiztosító Pénztárban maradtak, sőt a pénzügyminiszteri védelem hatására több ezer új tagot léptettek be a nyugdíjpénztárba, holott a tagszervezésre elvileg felügyeleti tiltás volt hatályban. '99 végén felügyeleti biztos kinevezésével, a működési engedély visszavonásával a károk elkerülhetők lettek volna.
Álláspontunk szerint indokolt végigvizsgálni a pénztárcsoporthoz tartozó összes pénztárnak és szervező kft.-nek a tevékenységét. Kérdezem államtitkár urat, hogy most, egy év elteltével végre megfogadják-e a javaslatainkat.
Várom válaszát. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť