DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. A hatályos büntetőeljárási törvényünk meghatározza az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottal szemben a lakcímének, tartózkodási helyének megállapítása végett foganatosítandó intézkedések pontos, a bíróságra nézve egyben kötelező sorrendjét. Lakcímkérőt kell kibocsátani, meg kell keresni a rendőrséget, tartós lakcímfigyelést kell kiadni, legvégső esetként lehet csak elfogatóparancsot kibocsátani. A bíróság ezt a törvényi sorrendet köteles betartani, ugyanakkor megjegyzem, hogy a tartózkodási hely felkutatása nem a bíróság, hanem a rendőrség feladata.
Összességében azt kell megállapítanom, hogy a bíróságnak - a külső szemlélő szerint esetleg tétlen magatartása ideje alatt - a törvényben előírt eljárási cselekmények egész sorát kell elvégeznie. Egyébként az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hathavonta adatszolgáltatást kér a megyei bíróságoktól az egy, illetve két éven belül be nem fejezett büntetőügyekről. Ezeket folyamatosan vizsgálja, értékeli, és a szükséges gyorsító intézkedéseket egyedi ügyekben is megteszi. A statisztika arról tanúskodik különben, hogy a büntetőügyek 70 százaléka egy éven belül fejeződik be.
A hatályos Be. egyébként most is lehetővé teszi az ismeretlen helyen vagy külföldön tartózkodó terhelttel szembeni eljárás lefolytatását. Tárcánknál folyamatban van a büntetőeljárási törvény átfogó módosítása, amelyet még ebben a félévben a tisztelt Ház elé fogunk terjeszteni. Ez az új szabályozás már lehetővé kívánja tenni a vádlottal szembeni elfogatóparancs kibocsátását és az eljárás távollétében történő lefolytatását akkor is, ha a vádlott szabályszerű idézés ellenére a tárgyaláson nem jelent meg, és a rendőri elővezetése se vezetett eredményre.
Ez az új eljárásjogi intézmény a büntetőeljárás jelentős lerövidülését, a vádlott perelhúzó vagy az eljárás alóli kibúvást célzó cselekményeinek a megakadályozását, és a bizonyítási eljárás lefolytatásának a megkönnyítését fogja eredményezni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok, valamint a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť