ZATYKÓ JÁNOS

Full text search

ZATYKÓ JÁNOS
ZATYKÓ JÁNOS (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1-es főút mellett fekvő települések - Tatabánya, Vértesszőlős, Tata, Almásfüzitő, Komárom - az M1-es autópálya díjasítása óta az ingyenes utat választó személygépkocsik, teherautók és kamionok árjával küzd. Az 1-es főút forgalma olyan mértékben megnőtt, hogy szinte lehetetlenné vált a helyi közlekedés, a mellékutakról a főútra való feljutás és a gyalogos közlekedés egyaránt. Az út menti házak repedeznek; ez az út nem ekkora terhelésre épült, és ez már látszik az út állagán is. Az október-novemberben mért adatok szerint például Komárom keleti bejáratánál napi 150 busz, 1200 tehergépkocsi és 8-9 ezer személygépkocsi halad át ezen az ellenőrző ponton. Vannak napok, mikor Komáromba 12 ezer jármű lép be, de a vértesszőlősi szakaszon nem ritka a 14 ezer jármű/napos forgalom sem.
Az autópályával párhuzamos utakon keletkező káros hatások kiküszöbölésére állítólag intézkedési terv készül, melynek összeállításáért az UKIG a felelős egy kormányhatározat értelmében. A káros hatások már erőteljesen érzékelhetőek, ám kevésbé érzékelhető az intézkedési terv készítése, hiszen az érintett önkormányzatokkal tervezett előzetes egyeztető tárgyalások akadoznak. Pedig mi egyszerre tudunk mérhető és mérhetetlen károkról számot adni. A mérhető károk kategóriájába a környezeti ártalmak tartoznak - zaj, repedések az épületeken, levegőszennyezettség -, valamint az utak burkolatának drámai módon felgyorsult romlása. A mérhetetlenen a települések és az itt lakó emberek életminőségében bekövetkezett változást értem. A belátható időtávon belüli megoldást a nehézteherjárművek autópályára való visszatérítésében látjuk, akár egy komoly díjcsökkentéssel, akár szankciókkal is.
Kíváncsian várom tehát államtitkár úr válaszát arra, hogy a helyzet kénytelen elviselésén túl milyen megoldási javaslata van a kormánynak a kialakult probléma kezelésére. Államtitkár úr, várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť