DR. BRAUN MÁRTON

Full text search

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság február 27-ei ülésén tárgyalta a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló T/3746. számú törvényjavaslatot. A törvényjavaslat kiveszi az MFB-t a hitelintézeti törvényből, amelynek az MFB-ről szóló szakaszok önálló fejezetét képezték. Az, hogy egy ilyen különleges státusú pénzintézetről önálló, külön törvény szülessék, az a bizottság tagjai számára nyilvánvalóan és egyértelműen szükséges.
A vita a bizottságon belül a javaslat tartalmával és szabályozásmódjával kapcsolatban merült fel. Valamennyi vitában felszólaló képviselő aggályokat, illetve jobbító javaslatokat fogalmazott meg a törvényjavaslattal kapcsolatban. Ezeket az aggályokat, javaslatokat megpróbálom néhány mondatban összefoglalni a tisztelt Ház számára.
Javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy talán érdemes lenne az egyszemélyi részvénytársasági forma helyett a közhasznúsági működési forma választása, tekintettel a pénzintézet nem profitorientált jellegére. Aggályosnak ítélték meg többen az MFB ellenőrzésének kérdését, figyelemmel arra, hogy potenciális költségvetési garanciavállalás, garancia van az MFB tevékenysége mögött.
Itt javaslatként elhangzott egy MNB-típusú, illetve egy ÁPV-típusú parlamenti ellenőrzési lehetőség. Többen a bank különleges státusa és lehetséges kereskedelmi banki tevékenysége összefüggésében a versenysemlegesség követelménye sérülésének veszélyét látják. Észrevételezések hangzottak el a bank portfólió-kezelésével kapcsolatban, ugyanis a javaslat szerint a hitelintézeti törvényben írtaktól eltérően megengedi a bank számára, hogy kölcsönt nyújthasson olyan vállalkozásban való részesedés megszerzéséhez, amelyben a MFB befolyásoló részesedéssel rendelkezik.
Végezetül kitérnék a bank vezetésének és irányításának kérdésére. Volt, aki a javaslatban szereplő irányítási forma mellett szükségtelennek tartotta 7-9 fős igazgatótanács felállítását, mások kifogásolták a vezető tisztségviselőkkel kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat.
Összességében a bizottság a javaslatot a törvényi szabályozás szükségességének hangsúlyozása mellett, 16 szavazattal, 6 ellenszavazat mellett általános vitára alkalmasnak nyilvánította.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť