DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a számvevőszéki bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A számvevőszéki bizottság megtárgyalta az előttünk lévő törvényjavaslatot, meghallgatta a kormány képviselőjét, és számos hozzászólásra került sor.
A kérdések azzal kezdődtek, hogy az intézmény maga milyen legyen. Azt a kérdést, hogy állami tulajdon, százszázalékos arányban részvénytársaság, és a részvénytulajdonost a kormány egy tagja képviseli, a bizottságban többen felvetették. Voltak, akik megkérdőjelezték, vita volt erről. Voltak, akik amellett érveltek, különösen ellenzéki képviselőtársaink, hogy neveztessék meg az a kormánytag... - ők a pénzügyminiszterre gondoltak. Ugyanakkor néhányan azt mondtuk, hogy lehet ezt rugalmasabban hagyni, lehet ez másik kormánytag időről időre, attól függően, hogy mi abban a két-három esztendőben a fő témája a Magyar Fejlesztési Banknak. Tehát elképzelhető, hogy a gazdasági miniszter képviseli valamilyen időszakban a részvényes kormányt. De sorolhatnék másokat, ahol akkor a gazdasági tevékenység súlypontja lehetne.
További kérdés vetődött fel az intézet nyomán, hogy hogyan is legyen az ellenőrzés, a felügyelőbizottság, az Állami Számvevőszék vagy az Országgyűlés által létesített valamiféle mechanizmus.
(9.30)
E tekintetben, mint ahogy a végén majd jelentem, a többség jónak, elfogadhatónak tartotta azt az ajánlatot, amit a kormánytól láttunk.
További kérdés volt az intézmény, a Magyar Fejlesztési Bank átláthatósága. A számvevőszéki bizottság ezt különösen kompetenciának tekinti, mert hiszen mintegy felügyelője szerte az országban az állami tranzakcióknak vagy az államhoz közel álló intézmények pénzgazdálkodásának. Ennek kapcsán hosszas vita alakult ki arról, hogy az átláthatóság hogy is valósulhat meg. Többen, különösen ellenzéki képviselőtársaink úgy látták, úgy érezték vagy azt gyanították, mintha ez egy olyan intézmény lenne, amely éppen elrejti a tranzakciókat. Többen úgy érveltünk, én magam is és a bizottság több tagja - ami majd nyilván témája lesz a mai vitának -, hogy éppen az átláthatóságnak vannak meg azok az eszközei, institúciói, amelyeket kívánatos belevenni ebbe a törvénybe. Nevezetesen, hogy minden egyes tranzakció, hitel esetében, ami a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával, kockázatvállalásával jön létre, létesüljön egy juttatásérték-nyilatkozat, tehát pénzügyi szakszerűséggel számíttassék ki, hogy mennyi abban a juttatás. Persze azért van szükség erre, mert a juttatás általában nem látható. A névérték látható és több más tranzakció, de azt, hogy egy juttatással, koncessziós szerződéssel folyósított kölcsönben mennyi a tényleges juttatás, jó volna, ha látná a kormány, az Országgyűlés, látnák azok, akik kedvezményezettek és legfőképpen az ország népe, az adófizetők.
Tisztelt Ház! Ilyen és ehhez hasonló kérdések élénk vitát eredményeztek, és végül is a bizottság többsége a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek megfontolásra és elfogadásra ajánlotta. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť