FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Kertész István képviselőtársam egyetlenegy mondatával értek egyet - ezt nagyon köszönöm -, amikor azt mondta, hogy a Fidesz-Kisgazdapárt-Magyar Demokrata Fórum által alkotott kormány, és nem a hagyományos Orbán-Torgyán megnevezést használta, ezt külön köszönöm. (Keller László: Szégyellni kell? Eddig nem szégyelltétek!)
Azon belül pedig az egyik részterületnél az autópályákat érintette mint finanszírozási negatívumokat, és ez esetben az M3-as pályaépítést jelezte. Arra lesz itt garancia, hogy az MFB hasonló beruházásokat folytatva végre az egyik legakutabb kérdést megoldja, meg fogja oldani, mert erre kormányzati szándék van - az autópályák kérdéskörére.
Visszatérek a felszólalásom egyik részére, mert nagyon pontosan idekapcsolódik. Önök az előző kormányzati időszak alatt az Alföldi Koncessziós Autópálya Részvénytársasággal, az AKA-val olyan szerződést kötöttek, amelyet először banktitokként nem is akartak nyilvánosságra hozni: amennyiben az AKA éves árbevételének sok milliárdja nem ér el egy bizonyos szintet, a különbözetet a magyar államnak kötelessége kifizetni. Ennek a szerződésnek jelenleg - mivel hatályos - olyan súlyos következményei lettek, hogy a 2000. évben 3,6 milliárd forintot kellett kifizetnie a magyar államnak az AKA részére a szerződési kötelezettsége miatt.
Az MFB azt szeretné majd az állam segítségével megoldani, hogy ilyenek többé ne legyenek, és ha majd egyszer lesz elég erő, idő és pénz - ebben a pénz a leglényegesebb -, akkor az M5-ös autópálya is visszakerülhessen olyan állami fennhatóság alá, amelyben az általánosan ismert matricás rendszer fog működni, nem pedig 3,6 milliárdokat évente ki kell fizetni egy magántársaságnak. Akkor én is jelentkeztem volna a magáncégemmel, és ha nem érek el egy bevételi szintet, akkor legyen szíves az állam nekem pótolni, mert akkor tudok csak nyereségesen gazdálkodni. Önök csinálták ezt!
Köszönöm szépen. (Taps a MDF és a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť