KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy, ahogy képviselőtársam is az előbb megfogalmazta, a számvevőszéki bizottságban is valóban éles vita alakult ki a törvényjavaslatról. Ott is az volt a jellemző, mint itt most ebben a teremben, hogy még azok a képviselők is, akik kormányt támogató képviselőknek minősülnek, elsősorban kritikai megjegyzéseket fogalmaztak meg a törvényjavaslattal kapcsolatban. A legenyhébb az volt, amikor azt mondták, hogy pongyola és trehány törvényjavaslatról van szó, rengeteg pontatlanságot tartalmaz.
Az ellenzéki képviselők ettől lényegesen élesebb kritikát fogalmaztak meg. Az egyik képviselőtársam például azt mondta, hogy a kormány ezzel a törvényjavaslattal felhatalmazást kér arra, hogy mindenféle kontroll és ellenőrzés nélkül hatalmas költségvetési forrásokat költhessen el. Egy másik képviselő úgy fogalmazott, hogy ha elfogadjuk ezt a törvényt, akkor egy olyan bank jön létre, amely leginkább a kozmikus fekete lyukakhoz hasonlítható, amelyekről tudjuk azt, hogy ha bármi is megközelíti, az nyomtalanul eltűnik bennük. Tapasztaljuk az elmúlt időszakban, hogy a Fejlesztési Bank pontosan így viselkedett. Ezt alapozná meg a törvényjavaslat 8. § (6) bekezdése, amelyről az mondható el, hogy ez egy ellenőrizhetetlen és átláthatatlan bankot hozna létre.
Több képviselőtársam kifejtette azt is, hogy szerencsétlen, ha a kincstári, illetve a kereskedelmi banki funkciót összekeverjük. Itt erre kapna gyakorlatilag felhatalmazást a Fejlesztési Bank, és ezt mi egy nem megfelelő megoldásnak tartjuk.
Amit leginkább elfogadhatatlannak tartottak képviselőtársaim, az már itt, a mai vitában is többször megfogalmazódott. Gyakorlatilag egy olyan ellenőrző testülete jönne létre a banknak, amelyet a tulajdonos képviselője nevezne ki, és gyakorlatilag saját magát ellenőrizné ez a testület, amely olyan eredményre vezethet, mint amilyen például a CW Bank volt, aminek a vizsgálatát éppen az elmúlt napokban fejezte be a parlament. Ugyanehhez a témához kapcsolható, hogy gyakorlatilag azt sem tudjuk, hány leánytársasága van ma a Fejlesztési Banknak. Tapasztalhattuk képviselőtársaimmal, hogy milyen problémát okoz egy bank működésében, ha a leánytársaságokkal kapcsolatos tevékenysége nincs megfelelőképpen jogszabályokban szabályozva.
Tehát nekünk összességében a törvényjavaslattal kapcsolatban az a véleményünk, hogy amennyiben nem jön létre egy olyan ellenőrző testület, mint ami jelenleg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságnál vagy akár a Magyar Nemzeti Banknál van, akkor az ellenzék, de úgy gondolom, hogy a parlament számára is egy teljesen elfogadhatatlan helyzet alakulhat ki.
Összességében tehát - a részleteken túl, amelyekről még a későbbiekben természetesen szólni fogunk - ezek voltak azok az okok, amelyek miatt a bizottság kisebbsége még általános vitára sem tartotta alkalmasnak a törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť