LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A területfejlesztési bizottság 2001. február 18-ai ülésén tárgyalta a T/3746. számú törvényt, amely a Magyar Fejlesztési Bankról szól. A megtárgyalt törvénytervezetben szabályozandó témát jelenleg a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szabályozza, amely alapvetően meghatározza a Magyar Fejlesztési Bank által végezhető tevékenységek körét, illetve tartalmazza azokat a speciális szabályokat, amelyek a kereskedelmi banki tevékenységet végző hitelintézetektől eltérnek. Mindezt az indokolja, hogy az MFB Rt. speciális feladatokat lát el, és sajátos működési sajátosságai vannak.
A bizottság tagjai egyetértettek azzal, hogy az MFB Rt.-t önálló törvényben kell szabályozni. Az elmúlt évek tapasztalatai, illetve az Európai Unióval folytatott tárgyalások szükségessé teszik azt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról külön törvény rendelkezzen, mint ahogy ez jelenleg is így van a szakosított hitelintézetek esetében. Az új szabályozás célja az, hogy az MFB Rt. meghatározó szerepet vállaljon az állami erőforrások koncentráltabb, ellenőrizhetőbb és hatékonyabb felhasználásában. Az MFB Rt. a magyar bankrendszeren belül speciális, egyedülálló szerepet tölt be, az állam tartós tulajdonában lévő fejlesztési bankként elsősorban az infrastrukturális beruházások finanszírozásában, illetőleg egyes projekteknek kereskedelmi bankokon történő refinanszírozásában tölt be meghatározó szerepet.
A törvénytervezet meghatározza az MFB Rt. gazdaságpolitikai elvárásoknak megfelelő feladatait, az ezekhez igazodó mozgásterét, a forrásbevonási lehetőségeket. Az MFB Rt. működéséhez fűződő államérdekre figyelemmel tartalmazza a szakosított hitelintézet tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket. A törvénytervezet felépítésénél alapvetően meghatározásra került az MFB Rt. általános jogállása, feladatai, tevékenységi köre, költségvetési és kormányzati kapcsolatai, a működésre vonatkozó speciális szabályok, a tulajdonosra vonatkozó szabályok, illetve a társaság igazgatóságára, felügyelőbizottságára, valamint a dolgozókra vonatkozó szabályok. A törvény részletesen elemzi és meghatározza az ellenőrzéssel foglalkozó szerveket és a beszámoltatás módját is.
A bizottság a törvényt általános vitára alkalmasnak tartotta, 14 igen és 8 nem szavazattal. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť