ROZGONYI ERNŐ

Full text search

ROZGONYI ERNŐ
ROZGONYI ERNŐ (MIÉP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban hadd mondjam azt, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártja szerint a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvényjavaslat egy igen fontos javaslat. Fontos és bizonyos mértékben - azt is ki merem jelenteni - úttörő jelentőségű. Nem mennék bele most jogászkodásokba, nem mennék bele szófacsarásokba és magyarázkodásokba, mármint a törvényjavaslattal kapcsolatban, inkább arra szeretnék rámutatni, hogy miért olyan fontos ez a törvényjavaslat, miért úttörő jelentőségű bizonyos mértékben, és mi az oka annak, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői ilyen vadul támadják ennek a jogszabálynak a megjelenését.
Tízegynéhány éve a köztudatba beleépült, áthághatatlan dogma szintjére emelkedett az a libertariánus doktrína, hogy tragédia és tragédiába torkollik minden olyan kísérlet, amelynek során az állam bármilyen eszközzel befolyásolni kívánja a gazdaságot, a gazdasági-társadalmi fejlődést, mert - és ezt mindenkinek tudomásul kell venni, elvégre ez a libertariánus tolerancia - csak a minden korlátozás és szabályozás nélküli nemzetközi tőke képes a gazdaság és ezen keresztül a társadalom ésszerű fejlesztésére. Ez a doktrína általános érvényű, mint mondják, a korifeusok szerint nem indokolt sehol, semmilyen kivétel ez alól. Ez a tudományos alapvetés, amely körülbelül annyira tudományos, mint a leninizmus vagy a sztálinizmus volt, gyújtotta be a globalizmus rakétáit; de az is lehetséges, hogy fordított a viszony, nevezetesen a mindent leigázni, letarolni, megkaparintani akaró nemzetközi tőke és a mögötte meghúzódó arc nélküli csoportok az új típusú, nemzetek feletti imperializmust, a modern gyarmatosítást igazolandó a libertariánus, egyoldalúan szélsőséges ideológiával kívánták ezt az egész ügyet alátámasztani. Bizonyos ideológiák ugyanis, kérem, pénzért is vehetők, terjeszthetők gátlástalanul manapság, semmi különösebb következménye nincs.
Kormányaink tulajdonképpen ennek a hamis ideológiának a bűvöletében, a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank közvetítésével tették tönkre közben a magyar gazdaságot, kótyavetyélték el a nemzeti vagyont, és hirdették, hirdetik tulajdonképpen az önmaguk hatalmának a végét is jelentő hamis tanokat, mint például azt, hogy a költségvetésben túl magas a jövedelemkoncentráció, tovább kell csökkenteni a költségvetés újraelosztó szerepét, és a központi beruházásokat is csökkenteni kell, s a többi, s a többi, s a többi. Miközben tudjuk, látjuk: ezer sebből vérzik minden területen ez az ország, minden csak tönkremegy szép lassan, semmi még a szinten tartásban sem tud megmaradni, mert nincs rá pénz.
A Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselői, én magam is sokszor és keményen beszéltünk ezekről a kérdésekről. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a saját gazdaság kiépítése a meghatározó; a vámszabad területi gazdaság - idézőjelbe teszem - "fejlettsége" és ennek megjelenítése például a GDP-n keresztül tulajdonképpen csak ámítás. Az ilyenfajta fejlődés többet árt, mint használ, ha nincs kiegyensúlyozott állapotban, hiszen a monetáris politika is csak erre az idegen érdekekre koncentrált, és ezzel tulajdonképpen az oxigént, az életet, a pénzt, a hitelek gazdaságélénkítő szerepét vonta ki a magyar gazdaság életéből.
A Fidesz vezette koalíció, úgy tűnik, néhány vonatkozásban felismerte az általunk oly sokszor felvetett összefüggéseket, és elkezdett egy eddigiekhez képest bizonyos vonatkozásokban új gazdaságpolitikát, sajnos elég későn és csak úgy kiegészítésként, hiszen a fő irányokat tekintve nem képes alapvetően letérni a kívülről kialakított útról, de legalább valamit próbál megmenteni. Ennek jeleit véljük felismerni a Széchenyi-tervben és most az MFB Rt.-re vonatkozó törvényjavaslatban. Itt egymást feltételező lépcsők egymásra épüléséről van szó. A Magyar Igazság és Élet Pártja örömmel üdvözöl minden olyan törekvést, kezdeményezést, amelynek célja az ország építése, a magyar gazdaság fejlesztése. Arra szeretnénk ösztönözni a kormányt, hogy a nemzeti és lokális fejlesztés sok irányú támogatását, serkentését ezekkel a lépésekkel ne tekintse befejezettnek.
A Magyar Igazság és Élet Pártja az elmondottak alapján - még egyszer mondom - igen fontosnak és nagy jelentőségűnek tekinti az MFB Rt.-ről szóló törvényjavaslatot, és - néhány fogalmazási pontatlanságtól eltekintve - azt mindenképpen támogatja. A fogalmazási pontatlanságokat, az esetleg értelemzavaró pontokat a részletes vita során kell a helyére tenni; gondolom, ezt a különböző frakciók a maguk javaslataival elő fogják segíteni.
(11.10)
(Az elnöki széket dr. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Többször szóvá tettük azt is, hogy a reformkommunistáink még ma is előszeretettel dicsekszenek azzal, hogy megteremtették a kétszintű bankrendszert. Valóban, kezdetben úgy tűnt, ez egy dicséretes, jó és szükséges munka volt.
Csakhogy aztán óriási veszteségekkel - ugye, erről se hallgassunk - egész bankrendszerünket privatizáltuk, méghozzá úgy, hogy zömében külföldi bankoknak, bankcsoportoknak adtuk át. Ez a cselekménysorozat teljes egészében megfelelt az arctalan nemzetközi tőke urainak, és ezért és más hasonló jellegű gesztusokért gyakran meg is veregették hazai "szakértőink" vállát. No meg a jutalom sem maradt el: nem baj, hogy nem értesz igazából semmihez, de azért egy tekintélyes nemzetközi bankban jó magas jövedelemért még lehetsz valaki - nem baj, hogy nem értesz semmihez. A harminc ezüstöt megkapta valahogyan mindenki, aki ebben az ügyletben erre rászolgált.
Ezzel azonban a mindenkori kormányzat alól ki is húztuk az egész bankrendszert úgy, ahogyan állt. Még egy esetleges szándék esetén sem volt meg a végrehajtáshoz nélkülözhetetlen banki közvetítői közeg. Egyszer márpedig el kell indulnunk. Ezért fontos ez az előttünk lévő törvényjavaslat, és ezért kell mindenképpen arra törekedni, hogy ebből a törvényjavaslatból valóság legyen. És persze hangsúlyoznom kell, hogy itt sem lehet megállni, mert például feltétlenül szükségesnek tartjuk az egész Magyar Nemzeti Bankot áttekinteni, annak a működését, a monetáris politikát és sok mindent áttekinteni, ami egyébként különböző bankügyleteinkhez kapcsolódik.
Természetes, hogy az SZDSZ és az MSZP mindenáron meg akarja majd akadályozni ennek a törvénynek a megszületését. Természetes, hiszen a külső erők és az ő segítségük alapján erre a nemzetre ráhúzott kényszerzubbony valahol elkezdett fesleni. Hát ez csak tűrhetetlen, kérem! Ezt a kissé felfeslett kényszerzubbonyt be kell foltozni - hát ez megengedhetetlen! No, ez az oka annak, hogy olyan dühödten, reszkető rekeszizmokkal támadják ezt a javaslatot.
Ami még alapvetően hiányzik, és ugyanakkor a nemzet jövőjét tekintve kiemelt fontosságú, az a mikro- és kisvállalkozások javának megerősítése, annak potenciális megteremtése, hogy a kisvállalkozók legjobbjából a fennmaradáson túl a továbblépés is reális lehetőség legyen; lehessen előbb-utóbb közepes, majd nagyvállalkozás. És itt van az egész agrárium, különösen a családi gazdaságok ügye is. Márpedig hazánk kiszolgáltatottságának enyhítésében, nemzeti létünk, megmaradásunk biztosításának egyik talán legfontosabb megoldandó feladata a teljes körű magyar agrárium saját kézben való megtartása és felvirágoztatása. Ennek legnagyobb akadálya - sok egyéb probléma mellett - a tőkehiány.
Hiába van azonban szándék és esetleg talán még pénz is, ha a támogatás, a tőkejuttatás, a kedvezményes hitelek vagy hiteltámogatások nem bankszerű közvetítéssel jutnak el a családi gazdaságokhoz. Erre azonban a Magyar Fejlesztési Bank nem, vagy csak igen korlátozottan lesz alkalmas. A tárca pedig végképp nem alkalmas erre - azt hiszem, ezt ma már tapasztalatok alapján mondhatjuk. Ebben a körben egy olyan bankhálózat volna szükséges, amely közel áll az emberekhez, amely az elvileg lehetséges megoldásokat közérthetően képes közvetíteni. Ezért ajánlom figyelmükbe a takarékszövetkezeti hálózatot, amely ugyan nem állami tulajdon, de privatizálni sem lehet, meg nem is kell, mert zömében az állampolgárok a tulajdonosok. Használják ki ezt a segítséget, ezt a lehetőséget!
Összefoglalva megerősítem: a Magyar Igazság és Élet Pártja fontos lépcsőnek tekinti ezt a törvényjavaslatot, teljes egészében - az ésszerű módosító, kiegészítő javaslatokat is figyelembe véve - támogatja, és kéri a nemzetért felelősséget érző képviselőket, pártállástól függetlenül, hogy ugyancsak támogassák ezt a minden tekintetben fontos ügyet.
Köszönöm szíves türelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť