BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem gondoltuk volna, de az ügyrendi bizottság jelenlegi elnöke újabb jogtörténeti gyöngyszemmel adományozta meg a Magyar Országgyűlést.
Mi ez az ügyrendi bizottsági állásfoglalás? Három képviselőtársunk képviselői jogaival élve benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot. Olyan típusú határozati javaslat ez, amilyet az elmúlt 12 évben bizottságok, képviselők számtalan alkalommal benyújtottak: tartalmaz megállapításokat, tartalmaz a kormányhoz címzett felkérést. Mást nem tartalmaz. A határozati javaslathoz képviselőtársaink indoklást és mellékletet fűztek.
Ezek után az ügyrendi bizottság elnöke szövegezésében az ügyrendi bizottság kormánypárti többsége arra a megállapításra jutott, hogy miután a mellékletben található szövegek az ügyrendi bizottság többségének megítélése szerint jelentésnek is tekinthetők, ezért az egészet kezeljük jelentésként, és miután képviselők jelentést a Házszabály szerint nem nyújthatnak be, minősítsük az egészet házszabályszerűtlennek, ebből következően nem küldhető ki a képviselőknek, nem vehető tárgysorozatba, nem adható oda a bizottságnak. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy igazi abszurdum.
A következőre hívnám fel mindenekelőtt Salamon képviselő úr, de valamennyi képviselőtársam figyelmét: nem tudom, szokták-e önök forgatni például a Magyar Nemzeti Bank jelentését, amelyet most fogadtunk el? Szokták-e önök forgatni a zárszámadási törvényjavaslatot, amelynek indoklása, mellékletei elemzéseket tartalmaznak a gazdaság helyzetéről, ahhoz hasonló elemzéseket, mint amilyeneket a Magyar Nemzeti Bank éves jelentése is tartalmaz? A tartalma a zárszámadási törvény eme indoklásbeli részének olyan, mint a Magyar Nemzeti Bank jelentése: gazdasági folyamatok elemzését tartalmazza. De ettől még a zárszámadási törvényjavaslat nem válik jelentéssé.
Tehát az az állítása Salamon elnök úrnak, hogy attól, hogy a mellékletek ahhoz hasonló szövegeket tartalmaznak, mint amilyen egy jelentés lenne, tehát bizonyos folyamatokat leírnak és elemeznek és megállapítanak, ettől még az országgyűlési határozati javaslat megmarad országgyűlési határozati javaslatnak. Ezért az az állítás, hogy ettől átlényegül jelentéssé, és miután Salamon képviselő úr szerint átlényegül jelentéssé, ezért három képviselőtársunk már be sem nyújthatta ezt, ezért házszabályszerűtlen, egy újabb igazi salamoni abszurdum, amiből már jó néhányat átéltünk ebben az Országgyűlésben, és mint látni fogják a jövő alkalommal, még egynéhányat átélünk, amit szintén kénytelenek vagyunk megtámadni.
Azt hiszem, valamennyien tudjuk, hogy miről volt itt valójában szó. Arról volt szó, hogy önök, élükön a jelenlegi házelnökkel, akinek kötelessége lett volna egy vizsgálóbizottsági kezdeményezést a Ház napirendjére tűzni, ezt nem tette meg, amikor az ellenzéki pártok ezt kezdeményezték, önök leszavazták a napirendre tűzést. Ezek után képviselőtársaink elvégezték azt a munkát, amit a Házszabály szerint a vizsgálóbizottságnak kellett volna elvégezni, és országgyűlési határozati javaslatban fogalmazták meg a következtetéseiket. Hogy ne lehessen, hogy ne kelljen szétküldeni a képviselőknek, hogy ne vitatkozhasson róla a nyilvánosság, ezért önök újabb súlyos házszabálysértést követtek el, élükön a házelnökkel, felhasználva a Salamon-féle ügyrendi bizottsági többséget.
Újabb abszurdum, újabb botrány! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Közbeszólások az SZDSZ soraiból: Úgy van! - Helyes! - Taps az SZDSZ soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť