DR. VONZA ANDRÁS

Full text search

DR. VONZA ANDRÁS
DR. VONZA ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat a korábban tett ígéreteinek megfelelően a továbbiakban is szívén viseli a mezőgazdasági szövetkezetek üzletrészrendezésének ügyét, és mindent elkövet a mind szélesebb körben érintett üzletrész-tulajdonosok helyzetének javítása érdekében.
Az üzletrészrendezés során felmerült és az interpellációjában megfogalmazott problémákkal kapcsolatban felhívom a képviselő úr figyelmét arra, hogy a rendezés során a kifizetés alapjának minden esetben az 1992-es vagyonnevesítéskori névértéket határoztuk meg. Ez az összeg az 1992. évi II. törvény alapján az 1991. december 31-i mérlegadatok figyelembevételével került megállapításra a szövetkezetekben. Így az állam által kifizetett üzletrészérték nem azonos az üzletrész aktuális értékével, amely már rendszerint tükrözi a szövetkezet egy évtizedes gazdálkodásának eredményeit vagy kudarcait.
A kormány az 1129/2001. (XII. 10.) számú kormányhatározatában kiterjesztette a vételi ajánlatot azon szövetkezeti tagokra is, akik 1999. december 31-e után nyugdíjasként léptek ki a szövetkezetből. Ezek az üzletrész-tulajdonosok külön formanyomtatványon jelenthetik be üzletrész-értékesítési szándékukat a megyei FM-hivatalokban.
A szövetkezeti üzletrészrendezéssel kapcsolatban a kormány a 2373/2001. számú kormányhatározatában, illetve az 5/2002. számú kormányrendeletében megteremtette a lehetőségét a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt álló szövetkezetekhez kapcsolódó üzletrészek kifizetéseinek is.
A pénzügyi források biztosításán túl az eljárás megkezdése érdekében el kell készíteni a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt álló szövetkezetekhez kapcsolódó üzletrészek megvásárlásának eljárási rendjét, amely jelentősen eltér a korábban megalkotott eljárásrendektől. Az első ilyen igénybejelentések megtételére valószínűleg már a közeljövőben sor kerülhet.
A képviselő úr negyedik kérdése az átalakult szövetkezetek üzletrészrendezésére utal. A más gazdasági társasággá alakult szövetkezetek esetében a tagoknak és a külső üzletrész-tulajdonosoknak volt lehetőségük dönteni vagyonukról. Az átalakulás során hozzá is juthattak az üzletrészük értékéhez, de dönthettek az új gazdasági társaságba való bevitel mellett is.
Végezetül fontosnak tartom megemlíteni, hogy a kormány ígéretet tett a már megszűnt szövetkezetekhez kapcsolódó üzletrészek kifizetésére is. Ez a kárpótlási eljárás azonban nem valósítható meg törvényi szabályozás nélkül. A szükséges jogszabály megalkotására ez a kormányzati ciklus rövidsége miatt már nem ad lehetőséget, így ezen üzletrészek kifizetésére nem a jelenleg is folyó rendezés keretében kerül majd sor.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť