DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az utolsó mondatában elmondott kérdésre, miszerint megváltozik-e az ember véleménye, hogyha miniszter lesz, azt tudom önnek mondani, hogy akit észérvekkel nem lehet meggyőzni, az nem való miniszternek, azt diktátornak szokták nevezni. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Az Országos Borminősítő Intézet decentralizált működésének lehetőségét a minisztérium már többször megvizsgálta. Felhívom a figyelmét, hogy az erre vonatkozó rendelkezés alapján 2002. január 1-jétől csak akkreditált laboratóriumok végezhetnek vizsgálatokat: az Országos Borminősítő Intézet akkreditációja három éve fejeződött be, továbbá ez az intézmény rendelkezik egy francia intézet akkreditációjával is, ami jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a borexportunk Nyugat-Európában növekedett, hisz a magyar borok minőségét ezáltal elismerik, eredetének hitelt adnak az itteni vizsgálatok.
Az Országos Borminősítő Intézetet felszereltsége és felkészültsége alkalmas a Magyarországon megtermelt 4 millió hektoliter bor vizsgálatára. Mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy a gazdák segítésére olyan utasítást kapott a Borminősítő Intézet, hogy a felügyelőknél, illetve a főfelügyelőknél a minősítésre szánt mintákat a gazdák leadhatják, s azok minősítésére Budapesten kerül sor, de ide a felügyelők szállítják, így a gazdáknak erre nem kell időt és utazási költséget fordítani. Természetesen szükség van az ellenőrök számának jelentős növelésére, és megfontolás tárgyává tesszük a területi laboratóriumok működését is.
(10.40)
Megjegyzem továbbá, hogy a vidéki vizsgálókapacitás, a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások laboratóriuma rendelkezésre áll. A laboratóriumok fejlesztésére és kijelölésére 2003. évben sor kerülhet, amikor ilyen döntés meghozatala megtörténik.
A vidéki laboratóriumok működésével megoldódna a képviselő úr által is felvetett probléma, és lehetővé válna a jogorvoslati fórumok szétválasztása is. Mindemellett támogatjuk a hegyközségek javaslatát is az egyes borvidékeken az érzékszervi bírálóbizottságok megalakítására, amelyek helyben kiszűrhetnék a forgalomba hozatalra alkalmatlan borokat. Az ez irányú kezdeményezésünket eddig sajnos csak az egri hegyközség valósította meg.
Egyetértek a képviselő úrral, hogy a VPOP szakemberei nem tudják helyettesíteni az Országos Borminősítő Intézet szakembereinek munkáját, ezért a borhamisítás elleni küzdelemben az ő konstruktív együttműködésükre is szükség van.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť