FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Több év óta foglalkoztat az a kérdés, hogy jó-e az a szervezeti felépítés, ami az Országos Borminősítő Intézetre ma jellemző, jelenleg ugyanis az általam vélelmezett egyszintűsége nem felel meg a kialakult joggyakorlatnak. Ha valaki egy borminta vizsgálata miatt ma fellebbez, akkor ugyanazon intézet ugyanazon épületében egy másik munkatárs bírálja el a fellebbezést; másrészt Magyarország szőlészete-borászata nem Budapest-központú.
Régi javaslatom, hogy regionális elven, területi intézet, központi intézet formájában kellene felépíteni az OBI-t. A magyarországi szőlőterületek elhelyezkedését ismerve a regionális bázisok kiépítésére leginkább Eger, Kecskemét, Pécs és Badacsony lenne a legalkalmasabb. Ezzel közel kerülnének a termőhelyekhez, s egyben megteremtődne az elsőfokú borvizsgálat helyszíne, a fellebbviteli vizsgálatot pedig továbbra is a budapesti központ végezhetné.
Ugyanakkor a borhamisítás elleni küzdelemben bebizonyosodott, hogy a VPOP szakemberei nem tudják helyettesíteni az OBI szakembereit, akikből egyébként nagyon kevés van. Ezen szakemberek feladata lenne, hogy folyamatosan mintákat gyűjtsenek be a különböző végeladóhelyekről, és a szakmai minősítés után tennének jelzést esetleges további hatósági intézkedésekre. A területi elven való felépítésnek nincsenek olyan súlyos anyagi követelményei, mint a jelenlegi OBI-központ műszeres kiépítettségének. Ezért nyilvánvalóan csak szándék kérdése az, hogy akarunk-e segíteni a szőlő-bor ágazaton.
Ezen elképzelésemet már többször a parlament elé tártam, sajnálatos módon indítványomat az akkori, parlamenti pártként még létező Független Kisgazdapárt nyomására nem szavazta meg a többség, azonban indítványommal az akkori ellenzék, a jelenlegi kormánypárt - így ön is, miniszter úr - egyetértett. Ezért kérdezem a miniszter urat, megváltozik-e az ember és a véleménye, ha miniszter lesz.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť