DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma délután a Szabad Demokraták Szövetségének lelkiismerete immáron másodszor felébredt. Először azon az estén, amikor itt a parlamentben kiderült Medgyessy Péter titkosszolgálati múltja, először azon az estén ébredt fel a Szabad Demokraták Szövetségében a rendszerváltó lelkiismeret, és ma délután az alkotmányügyi bizottságban Eörsi Mátyás és Fodor Gábor tett erről tanúbizonyságot. Némileg rontja a helyzetet, hogy amit itt Eörsi Mátyás elmondott, igen kínos ezek után.
Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége ezek szerint ezzel a szavazással dönti el, hogy akar-e asszisztálni ahhoz, hogy Medgyessy Péter múltját egy két hétre vagy három hétre felálló vizsgálóbizottság nyilvánvalóan ne tisztázza; vagy megszavazva ezt a javaslatot most derül ki, hogy azt, amit ő a miniszterelnöki tisztség megtartásának feltételéül szabott, hogy Medgyessy Péter valóban tisztázza a múltját, ezt megszavazzák-e a szabad demokraták, akarják-e azt, komolyan gondolják-e azt, hogy Medgyessy Péternek tisztáznia kell a múltját, és nem asszisztálnak a szabad demokraták ahhoz, hogy a Szocialista Párt eltussolja, ellehetetlenítse azt a vizsgálóbizottságot, amelyben kiderülhetne Medgyessy Péter állambiztonsági múltja.
Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság jól döntött akkor, amikor észlelte, hogy augusztus 15-ig, két hét alatt, esetleg két és fél hét alatt nem lehet tisztességes vizsgálatot lefolytatni, nem lehet feltárni a miniszterelnök titkosszolgálati múltját. Amikor ma délután szavaztunk erről, akkor mindannyian tisztában voltunk azzal, amiről most beszélt Eörsi Mátyás, hogy politikailag és erkölcsileg helyes az, hogy adjunk időt a vizsgálóbizottságnak, hogy tisztázza a miniszterelnök titkosszolgálati múltját.
Én kérem önöket, elsősorban a szabad demokratákat, hogy fontolják meg, ez a szavazatuk egyfajta bizalmi szavazás. Ha önök megint azt gondolják, hogy a miniszterelnök mellett úgy akarnak kiállni, hogy a miniszterelnök titokban tarthatja a múltját, és nem fogják megtenni azt, hogy a vizsgálóbizottság előtt feltáruljon a miniszterelnök állambiztonsági múltja, akkor ám szavazzanak ellene az alkotmányügyi bizottságban saját maguk által kezdeményezett javaslatnak. Most fog kiderülni, hogy komolyan beszélnek-e, komolyan gondolják-e azt, hogy Magyarországon a múltat, az 1990 előtti múltat fel kell tárni, komolyan gondolják-e, hogy a miniszterelnök titkosszolgálati múltjáról el kell számolnia a parlament vizsgálóbizottsága előtt, és ez a feltétele annak, hogy a koalíció támogassa a miniszterelnököt.
Én nagyon szépen kérem önöket, fontolják meg ezt a szavazást! Legalább saját magukat ne hozzák olyan kínos helyzetbe, hogy félóránként változtatják az álláspontjukat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť