DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által említett tragikus és szomorú esetben az a legszomorúbb és legtragikusabb, hogy úgy vesztettünk el egy gyermeket, hogy ennek nem lett volna szabad megtörténnie.
Korszerűnek mondott gyermekvédelmi és egészségügyi törvényeink vannak, amelyekben azonban az orvosok, védőnők, családgondozók és gyámügyi előadók kötelezettségei és felelőssége oly módon vannak megfogalmazva, hogy egy ilyen tragikus eset kapcsán - mint azt a vizsgálat is megállapította - senki nem tehető felelőssé.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyettesének vizsgálata számomra azt a tanulságot fogalmazza meg, hogy noha tekintélyes szervek és testületek vizsgálták a szereplők felelősségét, és senkit nem marasztaltak el, mert véleményük szerint senki nem hibázott, bizony valami nincs rendben a gyermekek védelméért felelős szakemberek önálló és együttes feladatainak szabályozásában. Minden "aprónak" tűnő összehangolatlanság ebben a védelmi rendszerben - mint a példa is bizonyítja - gyermekek életébe kerülhet, és amíg ezen nem tudunk változtatni, addig a gyermekek védelmével kapcsolatos erőfeszítéseinket sem tekinthetjük teljes értékűnek.
Az országgyűlési biztos általános helyettesének jelentését elfogadva, az abban megfogalmazott ajánlást nem érzem teljes mértékben kielégítőnek. Nem tartom elégségesnek az egészségügyi dolgozók rendtartásáról szóló miniszteri rendelet kiegészítését. Szükségesnek látom az egészségügyi törvény és a gyermekek védelméről szóló törvény minden olyan rendelkezésének a koherens megfogalmazását, amelyektől jogosan várhatjuk a jövőben a hasonló tragikus esetek megelőzését.
A kormány második féléves jogalkotási programjában már ki fogjuk használni azt az előnyt, amely a két minisztérium összevonásából adódik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.); egészségügyi és szociális törvénycsomagot terjesztünk be. Őszintén remélem, sikerül ezzel kiigazítani minden szabályozatlanságot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť