DR. TÓTH JÓZSEF

Full text search

DR. TÓTH JÓZSEF
DR. TÓTH JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A címben jelzett eset kapcsán több szervezet is indított vizsgálatot, így többek között az Orvosi Kamara etikai bizottsága, az Egészségügyi Minisztérium és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint az illetékes jegyző.
A jelentések szerint a gyermek - halálát megelőzően - többször megjelent az egészségügy különböző intézményeiben, ahol észleltek olyan rendellenességet egészségügyi állapotában, mely felvetette a bántalmazás gyanúját. Az Orvosi Kamara etikai bizottsága vizsgálatának megállapításai szerint az ügyben eljáró egészségügyi dolgozókat nem terheli mulasztás, eljárásuk mind a szakmai, mind az etikai szabályoknak megfelelő volt.
Az országgyűlési biztos általános helyettesének jelentése viszont három feladatra felhívta a figyelmet. Egyrészt: a gyermeket kezelő orvosok, a csecsemő veszélyeztetettségének késedelmes jelzésével, a gyermek kiemelt védelméhez fűződő alkotmányos jogával összefüggő visszásság közvetlen veszélyét keletkeztették. Másrészt: nincs az egészségügyi dolgozók számára olyan általános előírás, amely a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési kötelezettség teljesítésére, illetve a mulasztás szankcionálására kitérne. Harmadrészt: azt ajánlotta az egészségügyi, szociális és családügyi miniszternek, hogy kezdeményezze az egészségügyi dolgozók rendtartásáról szóló rendelet kiegészítését. Úgy gondolom, ennek a lényege: ha az orvos vizsgálata során gyermeken vagy fiatalkorún olyan sérülést észlel, amellyel kapcsolatban felmerül a bántalmazás gyanúja, legyen köteles - hangsúlyozom: köteles - azt a gyámhatóság egyidejű értesítése mellett egyrészt a területileg illetékes gyermekjóléti szolgálatnak jelezni, másrészt a súlyos sérülés esetén pedig büntetőeljárást kezdeményezni.
Mindezek ismeretében tisztelettel kérdezem a miniszter asszonyt, tervezi-e, és ha igen, mikor az orvosok ilyen irányú feladatainak pontosítását, törvényi szintű szabályozását. Várom válaszát.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť