DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT, az ügyrendi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A helyzetre talán az a mondás alkalmazható a legjobban, amikor a bumeráng visszaér. A Vidoven Árpád képviselőtársam által előterjesztett indítvány tartalmával és lényegével vitatkozni nem kívánok és a bizottságban sem vitatkoztunk erről, hiszen nincs másról szó, mint arról, hogy a parlament elnök asszonya megkereste a bizottságot azzal az egyetlen kérdéssel, hogy arra a tényállásra, amelyet az előzőekben ismertetett képviselőtársam, alkalmazható-e az egy évvel ezelőtti 69/1998-2002. számú, ügyrendi bizottság által hozott általános érvényű állásfoglalás.
Ezt az állásfoglalást jó évvel ezelőtt a Salamon László akkori elnök úr által vezetett bizottság hozta. Akkor is, most is ugyanaz a kérdés: van-e joga a Ház elnökének javaslatot tenni a testület létszámáról? Ez alkalommal a bizottság, mint azt helyesen mondta Vidoven Árpád képviselőtársam, általános érvénnyel - hangsúlyozom, általános érvénnyel - kimondta, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó választási jogkör gyakorlása során a választással kapcsolatos javaslat előterjesztése - ha más jogi előírás eltérően nem rendelkezik, a Házszabály 19. §-ának (1) bekezdésére is figyelemmel, a kialakult szokásjogi gyakorlatnak megfelelően - az Országgyűlés elnökének hatáskörébe tartozik. Ezek után az ügyrendi bizottság nem indulhatott ki másból a kérdés megítélése során, csak csupán az egy évvel ezelőtti általános érvényű állásfoglalásból. Ma is igaz, és helyesen mondta a képviselőtársam, hogy a Házszabály ezt a kérdést nem rendezi, ezért az csak a Házszabály értelmezésével állapítható meg.
Segít az eligazodásban a már szintén hivatkozott állásfoglalás, és a konkrét tényállás megítéléséhez további segítséget ad a már szintén hivatkozott Európa tanácsi statútum, amelynek 8. cikkelye úgy rendelkezik, hogy a póttagok a tagokat helyettesítik. E kettőből okszerűen következik, hogy a Ház elnökének van e tárgykörben előterjesztési joga, ilyenképpen tehát a 69/1998-2002. ügyrendi bizottsági állásfoglalás alkalmazható az Európa tanácsi magyar delegáció póttagjaira is, a póttagokra teendő előterjesztésre is.
(15.00)
Ezek alapján kérem a tisztelt Házat, hogy az ügyrendi bizottság ezúttal eseti állásfoglalását hatályában tartsa fönn, és az indítványt ne támogassa.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť