DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Nagyon csodálkoznék azon, hogy ha azok, akik most a parlament munkáját figyelik, értenék, hogy miről is van szó. Itt két nagyon aprólékos jogi okfejtésről esett szó. Engedjék meg, hogy kicsit rendet rakjak itt a vitában (Derültség, moraj az ellenzéki pártok padsoraiban. - Zaj.), és a dolog érdeméről szóljak. Először hallgassák meg, és csak utána mosolyogjanak.
Vidoven Árpád úr helyesen idézte az Európa Tanács statútumát, amikor azt mondta: az Európa Tanácsba a Magyar Köztársaság parlamentje hét tagot delegál. Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdés, hogy hogyan lehet ezt a hét tagot igazságosan elosztani a frakciók között. A két kisebbik párt, a Magyar Demokrata Fórum és az SZDSZ kapott egy-egy tagot. Ennél kevesebbet aligha kaphatnak ugyebár. Maradt tehát a hétből öt tag. Kérdés, hogy az öt tagot hogyan lehet megosztani a Szocialista Párt és a Fidesz között.
A két párt tekintetében a választási eredmények és a mandátumszám elég hasonló, de öt tagot nem lehet egymás között 50 százalékban megosztani. Ezért az a döntés született, hogy az öt tagból három fő jut az MSZP-nek, és csak kettő fő jut a Fidesznek. Azt mondja a Fidesz, és igaza van, hogy ez az arány nem felel meg a parlamenti arányoknak. No de nem kell, tisztelt képviselőtársaim, matematikusnak lenni ahhoz, hogy belássuk: az Európa Tanácsban kizárólag olyan felosztás felelhet meg a parlamenti mandátumoknak, ha a parlament 386 tagot vagy annak a többszörösét képes küldeni az Európa Tanácsba. Hét tagot nem lehet elosztani mandátumarányosan. Ha ebből némi igazságtalanság létrejött, kérem, nézzék el nekünk.
A vitában elhangzott egy érv, hogy akkor a póttagok tekintetében miért nem kompenzál a többség, miért nem adhatnak az ellenzéki pártok több póttagot, mint főtagot. Ennek nagyon egyszerű az oka, tisztelt képviselőtársaim: az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében - nekem van szerencsém liberális frakcióvezetőnek lenni - az ott dolgozó képviselők szintén politikai csoportokban, frakciókban dolgoznak. Na már most, akár hiszik, akár nem, én nem szeretném, hogy ha én nem tudnék részt venni a parlamenti közgyűlés munkájában, akkor engem egy fideszes képviselő helyettesítsen. Ez nem lenne méltányos, mert a fideszes képviselő nemcsak a magyar parlamentben, hanem az Európa Tanács parlamentjében is egészen más világnézetet képvisel, mint mi.
Lett volna egy megoldás természetesen erre a helyzetre: ha a Fidesz liberális párt maradt volna (Derültség.), ha tagja lenne a Liberális Internacionálénak, akkor nem lenne akadálya. (Derültség, taps a kormánypártok padsoraiban.) A Fidesz úgy döntött, hogy változtat, kereszténydemokrata párttá válik - ennek a következményeit most sajnos viselniük kell.
Úgyhogy nagyon szépen kérem a tisztelt Házat, hogy az ügyrendi bizottság eredeti javaslatát támogassák, és ezt a rettenetes igazságtalanságot, hogy az MSZP eggyel többet tud küldeni, mint a Fidesz, fogadják el.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť