DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tulajdonképpen egy ügyrendi vitában vagyunk, Eörsi Mátyás képviselőtársam azonban tartalmi kérdések irányába vitte el a vitát, ezért, úgy érzem - minthogy számos ponton elfogadhatatlan, amit mondott -, rá kell világítanom ezekre a tartalmi kérdésekre is.
Először is, az Európa Tanács belső működésében nincs olyan kötelező jellegű párosítása a főtagoknak és az úgynevezett póttagoknak, mint ahogy azt Eörsi képviselőtársam beállította, és ha 1990 óta végignézzük a magyar delegációk összetételét, azt láthatjuk, mindig fontosabbnak tartották a frakciók, hogy a lehető legjobban közelítsék a frakciók közötti valós arányokat, mint azt, hogy a főtagokat kövessék a melléktagok vagy a póttagok. Botrányosnak tartom, hogy ebben a ciklusban nem sikerült konszenzussal megegyezni a bizottság összetételéről. Ezért keveredtünk bele ebbe a teljesen fölösleges és a parlamentarizmust nem jó módon föltüntető ügyrendi jellegű vitába.
A mi javaslatunk lényege nem az volt, hogy fideszes helyettesítse a szabad demokratát, ez kifejezetten kedvünk ellenére való dolog lenne, és nem így szólt a javaslatunk. A javaslatunk arról szólt, hogy a két majdnem egyenlő erejű párt - mint a jelenlegi legnagyobb frakciót alkotó Magyar Szocialista Párt és a nála, ha jól emlékszem a számra, 14 fővel kisebb Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója - azonos módon öt-öt fővel legyen a 14 tagú delegációban képviselve, elismerve, hogy a főtagok számában előny illeti meg a kormányzó pártot, és ők adják a delegáció vezetőjét is. A két kisebbik pártot - a Szabad Demokraták Szövetségét és az MDF-et - azonos módon egy főtag és egy póttag illette volna meg a mi felfogásunk szerint.
Minthogy az előző ciklusban négy szocialista és négy fideszes tagja volt a delegációnak, az új helyzetben, amikor négy frakció van a parlamentben, és a négy frakció közül három létszáma nagyobb, mint amekkora előzőleg volt, mindhárom a delegációban is tükröződően egy-egy fővel többel venne részt, és egy, amelyik folyamatos csökkenése révén eddigi történetének mélypontjára jutott - a Szabad Demokraták Szövetsége -, változatlanul az előző ciklusban megszerzett két taggal képviseltette volna magát. Úgy gondoljuk, hogy ez felel meg az Európa Tanács szokásos, kisebbségeket, kisebb frakciókat támogató ügyrendjének is.
Egyébként emlékezhetnek rá, hogy az előző ciklusban minden frakció nem is volt képviselve az Európa tanácsi delegációban. S ha a főtagokat nézzük, a magyar parlament létszáma és a hét fő tag rendelkezésre álló hely alapján 55 képviselő után járna egy főtagnak a megadása, vagyis a szabad demokratákat egy sem illetné meg.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť