DR. VIDOVEN ÁRPÁD

Full text search

DR. VIDOVEN ÁRPÁD
DR. VIDOVEN ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt percekben a jogi érveknek kellett volna vitatkozniuk egymással, de nem ez történt, hanem gyakorlatilag egy másik napirendi pont vitája zajlott le. Ugyanis az történt, hogy érdemi kérdésekről vitatkoztak a képviselők, kivéve az ügyrendi bizottság tisztelt elnök asszonyát, aki valóban jogi érveket próbált felsorakoztatni. Nos, maradjunk a jogi érveknél!
Avarkeszi képviselő úr helyesen utalt arra, hogy a 69/1998-2002. számú ÜB általános érvényű állásfoglalásnak négy eleme van. Ha egy jogi norma négy elemet tartalmaz, akkor ezt a jogi normát abban az esetben lehet alkalmazni egy eljárás során, ha az eljárás kritériumai ezen jogi norma mind a négy elemének megfelelnek. Az előzőekben világosan rámutattam arra, hogy egy elem tekintetében mindenképpen kilóg a lóláb, ez pedig az, hogy a 69/1998-2002. számú ÜB általános érvényű állásfoglalás olyan esetre alkalmazható, amikor nincs meghatározva a választandó testület, a választandó delegáció létszáma. Világosan utaltam rá, hogy ez esetben a testület létszáma, a delegáció létszáma meg van határozva, törvényben rögzített. Ezzel egyetlen képviselőtársam sem vitatkozott, nem is vitatkozhatott, hiszen ezt - mint említettem - törvény rögzíti.
Az általunk javasolt helyes eljárás az lenne - és erre az ügyrendi bizottság ülésén a vita során utaltunk is -, hogy a Ház elnökének elő kellene terjesztenie egy indítványt, amelyben meghatározza a létszámarányokat. De, mit ad isten, a hét végi futárpostát kinyitva megdöbbenve tapasztaltam, hogy a Ház elnök asszonya H/289. számon egy ilyen tartalmú, általunk javasolt önálló indítványt terjesztett elő. Eörsi képviselő úr és a vitában felszólaló további képviselő urak már gyakorlatilag ennek a határozati javaslatnak az általános vitáját folytatták le.
Összegezve: még egyszer kiemelem egyetlen jogi érvünket. Tekintettel arra, hogy a 69/1998-2002. számú ÜB általános érvényű állásfoglalás olyan esetre alkalmazható, amikor nincs meghatározva a testület létszáma, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe választandó tagok száma azonban meghatározott, törvényben rögzített, ebből következően erre az eljárásra a fenti számú általános érvényű állásfoglalás nem alkalmazható.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť