DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egy kis csalódást okozott, mert a cím alapján egy pikánsabb kérdést vártam, de ez a kérdés is teljesen helyénvaló.
Tulajdonképpen meg is válaszolta a kérdését. Így van, én tényleg úgy gondolom, hogy Magyarországnak úgy kell megtalálnia a helyét az Európai Unióban, hogy a nemzeti azonosságát erősítse, de a nemzeti kultúrát, a nemzeti nyelvet megtartsa és erősítse, hogy azokat a nemzeti hagyományokat, amelyek Magyarországra jellemzőek, fejlessze. Nos, ebből következik tehát az, hogy tulajdonképpen az ön megjegyzésével, válaszával én egyet is értek - egyetértek.
Miért használtam mégis ezt a kifejezést? - mert egyébként tényleg így van, használtam ezt a kifejezést. Azért, mert valójában úgy vélem, itt két nagy feladat áll a kihívás előtt, amely az Európai Uniót és Európát éri. Ez a kihívás valójában az az óriási verseny, amely a világban van, és erre a kihívásra Európa úgy válaszol, hogy az integrációt szélesíti és mélyíti. A szélesítés és a mélyítés pedig egy nagyon bonyolult, összetett fogalomrendszer, amely véleményem szerint nincs ellentmondásban egymással. Mi ezt szeretnénk. Mi azt szeretnénk, hogy az Európai Unió tagja lehessünk, és szoros együttműködésben sikeres országként működhessünk. Ehhez lehet sokfajta úton eljutni.
Az az út, amit ön is felvázolt, és az én véleményem is ez, szerintem ez a helyes út: Magyarországnak csak Európában van jövője, csak az Európai Unióban van jövője. Az egyszerűség kedvéért, az érthetőség kedvéért viszont ilyen esetben az ember használ olyan fogalmakat, amelyek kifejezik az összetartozást, kifejezik a mélyített együttműködés szándékát is. Ezért használtam ezt a kifejezést, amely - meg kell mondanom - nem keltett megrökönyödést abban a közösségben, ahol ezt elmondtam. Ez Németországban, Berlinben volt. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť