DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szita Károly képviselő úrnak nem véletlenül került a kezébe ez a program, én ezt elküldtem valamennyi polgármesternek a választási kampányt megelőző időszakban, mégpedig azért, hogy mondják el a véleményüket erről a programról. Nos, képviselő úr, önhöz hasonlóan ez a program nagyon tetszett az önkormányzatoknak, nagyon tetszett a polgármestereknek, bizalommal fogadják, és várakozással tekintenek az új kormány önkormányzati programja iránt - és ezt jól teszik.
A figyelmetlenség nem a mi oldalunkon történt, hanem az ön oldalán, kedves képviselő úr, és örülök, hogy szó szerint idézte interpellációjában a programban leírtakat, amely szó szerint azt tartalmazza, hogy 2002-ben az önkormányzatoknak mintegy 50 milliárd forint bázisba beépülő kompenzációra van szükségük, s ön, mint jó néhány év óta költségvetést készítő polgármester, bizonyára tudja azt, hogy ha valamit ebben a évben be kell építeni a bázisba, az a költségvetés tervezésekor kell hogy megtörténjen, és bele fog kerülni az 50 milliárd a bázisba, amely bázisban mintegy 100 milliárdos hiány alakult ki az önök kormányzása idején.
Tisztelt Képviselő Úr! Amikor ön a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként, fideszes kormánypárti polgármesterként dolgozott itt ebben a parlamentben, egyetlenegyszer sem emelte fel a szavát az ellen, hogy az önkormányzatok bázisában az önkormányzati területről az elmúlt négy évben mintegy 100 milliárdot vont ki a Fidesz-kormány. Hogy hogyan tette ezt, erről is szeretnék néhány szót mondani. Egyrészt amikor a pedagógusoknak, közalkalmazottaknak béremelést készített elő a Fidesz-kormány - hozzáteszem egyébként, sohasem olyan mértékűt, mint amit lehetett volna és kellett volna -, akkor a szükséges pénzeszközöket, a szükséges forrásokat önök nem adták oda az önkormányzatoknak.
Önnek önkormányzati érdek-képviseleti vezetőként egyetlenegy szava, egyetlenegy hangja nem volt annak érdekében, hogy ez méltatlan az önkormányzatokhoz, hogy ez méltatlan ahhoz a gazdasági helyzethez, amiben önöknek lehetőségük - (Zaj.) megvárom, amíg a polgármester úr figyel rám; köszönöm szépen - lett volna ezt a pénzt odaadni.
A Medgyessy-kormány mintát mutat e tekintetben is, az önök kormányzása ideje alatt méltatlanul alacsony maradt a pedagógusok, a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók bére. (Folyamatos zaj.) Nos, ez a kormány most ezt helyre teszi, a száznapos programban megkapják az őket már régóta megillető béremelést, és ez mintaként az önkormányzatokkal való kapcsolatunkra is jelzi azt, hogy az önkormányzatok ennek a pénznek minden egyes fillérét megkapják, nem kell más forrásból kipótolniuk.
Tisztelt Képviselő Úr! Önnek kormánypárti képviselőként egyetlen szava nem volt az önkormányzatok érdekében annak idején (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), amikor tudatosan alátervezték az inflációt. Ebből jól járt az Orbán-kormány államkasszája, és rosszul jártak az önkormányzatok, kárt szenvedtek az önkormányzatok. Önnek egyetlen szavát nem hallottuk akkor, amikor ezt mi még ellenzékből nehezményeztük, és kezdeményeztük, hogy ebben változtassanak.
Tisztelt Képviselő Úr! Az önök kormányzása idején az önkormányzatok mintegy egyharmada önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került, olyan károkat szenvedett el, amit nem kellett volna a gazdaság teljesítőképessége okán, és önnek egyetlen szavát nem hallottuk, hogy ennek érdekében szóljon. Nos, tehát az új kormány be fogja tartani az önkormányzatoknak tett ígéretét.
Önnek mint bizottsági elnöknek és képviselőnek mindig joga van megkérdezni, hogy mit miért teszünk, és én mindig válaszolni fogok. Erkölcsi alapja azonban ezek után meg azután, hogy mintegy 47 milliárd hiányt hagytak a Belügyminisztériumban, mindenesetre megkérdőjelezhető.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť