DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Mindenképpen indokoltnak tartom, hogy a Házszabálytól való eltéréshez hozzászóljunk, tekintettel arra, hogy az elmúlt héten a Honvédelmi Minisztériumban volt egy négypárti tanácskozás, megbeszélés. Ezt követően a honvédelmi bizottság fideszes és MDF-es tagjai kezdeményezték, hogy a megalapozott döntés érdekében az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás tárgyában kapjon a honvédelmi bizottság is tájékoztatást, illetve hallgassuk meg ezen a héten a Magyar Honvédség azon két tisztjét, akik kint jártak, úgymond, helyszíni terepszemlét tartottak.
Az egyik tiszt részletesen, mintegy két percben beszámolt a honvédelmi bizottságnak arról, hogy milyen európai viszonyok vannak Afganisztánban, és milyen körülmények várnak az oda küldendő magyar katonákra. Igaz, ők nem is ott jártak, ahová a magyar katonákat küldenénk, tekintettel arra, hogy Kandahárban jártak ezen a kétnapos úton, és a magyar katonák a kormány előterjesztése értelmében Kabulban vennének részt mindenféle feladatban.
(9.40)
A Fidesz előre közölte, még a múlt héten, hogy ma, kedden délután tartjuk a frakcióülésünket, és ekkor döntünk arról, támogatjuk-e a kormánynak azon szándékát, hogy felfegyverzett, harcoló magyar katonákat küldjön Afganisztánba, vagy pedig sem. A Házszabálytól való eltérést jelen esetben nem tartjuk szükségesnek, egyrészt mert ha a kormány esetleg tett előre bármiféle ígéretet nemzetközi vonatkozásban, és sürgeti az idő, a mi álláspontunk már délután ismert lesz, és ennek szellemében járhat el. Másrészt, ez év október 24-én kapott tájékoztatást a kormány, hogy felajánlhat egy magyar katonai kontingenst Afganisztánba. Eltelt, kérem, másfél hónap. Ha a kormány magának ad másfél hónapot, akkor ne várja el a parlamenttől, hogy három nap alatt döntsön. Ez egyértelműen kényszerhelyzet-teremtés, ezért semmiképpen sem tartjuk indokoltnak jelen helyzetben a Házszabálytól való eltérést.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť