HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kemény a kérdés, de a helyzet is kemény. Az előzményekről: a pártelnök úr és a miniszterelnök úr május 10-én látogatást tett a katolikus egyház vezetőinél, és ezen a látogatáson néhány kijelentést tettek. Kijelentették, hogy az egyház munkájára az új kormány számít a jövőben is. Kijelentették, hogy az új kormány elismeri az egyházak közéleti és közszolgálati tevékenységét, valamint kijelentették azt is, hogy a jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva nem fogják módosítani azokat a törvényeket, amelyek az egyházak működését érintik vagy befolyásolják. Ezek az előzmények.
És a jelen: három kormánypárti képviselő módosító javaslatot adott be a költségvetési vitához, amely alapvetően befolyásolhatja az egyházak működését. Azt állítják a képviselőtársaink, hogy az a rendszer, az a módszer, amellyel az egyházakat finanszírozni szeretnénk, alkotmányellenes, hiszen népszámlálási adatokat vesz figyelembe, és ennek alapján kívánja az 1 százalék egy részét elosztani.
Az én kérdésem az, hogy a kormány vajon valóban alkotmányellenesnek tartja-e azt a módszert, amelyet elfogadott az előző kormány, amelyet a vatikáni szerződés is jóváhagyott. Ha ez így lenne, akkor ez nagyon furcsa helyzetet teremtene, hiszen 1994-ig, sőt 1998-ig az 1949-es népszámlálás adatait figyelembe véve történt az egyházak finanszírozása.
Kérdezem, hogy a kormány a május 10-i ígéreteit fogja-e szem előtt tartani a döntésnél, vagy pedig a képviselői módosító indítványokat fogja támogatni, amelyek alapvetően hozzák nagyon nehéz helyzetbe az egyházak működését.
Várom válaszát, miniszter úr. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť