BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tisztelt Államtitkár Úr! A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló ’98. évi XXVI. törvény 17. §-a kimondja: "A fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő családi, lakóotthoni, intézményi lakhatási forma megválasztásához." A gyakorlatban azonban kétségbeejtően nehéz ennek a jognak érvényt szerezni.
Egy konkrét, sok tapasztalattal járó példa erre az Auróra Alapítvány küzdelme egy ilyen, a mozgáskorlátozottak lakóotthonának létrehozásáért. Az Arany Alkony és a Medicatus Kft.-vel összefogva Törökbálinton készülne el az áhított otthon, amelyet a tolókocsiban élők speciális igényeihez alakítottak ki a tervezők. Csakhogy az anyagi és a szervezési nehézségek mellett utóbb kiderült, a lakossági tiltakozással is meg kell birkózniuk. Amikor egy erről szóló újságcikket olvastam, úgy éreztem, mintha évszázadokat lépnénk vissza az időben. A cikk nagybetűs címe torokszorító: "Nyomorékfalva itt ne épüljön!" - tiltakoznak előre a mozgássérültek tervezett rehabilitációs lakóotthonának majdani szomszédságában élők, és képesek hátráltatni már évek óta az otthon létrejöttét.
Mindezek alapján a következő kérdést szeretném feltenni az államtitkár úrnak: mit tud a tárca segíteni abban, hogy megépüljön végre a lakóotthon?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť