BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt azért is kezdeményezte ezt a vitanapot, hogy a csatlakozásig hátralévő időszak még elvégezhető és saját teendőinket számba vevő programját segítsük, annak érdekében, hogy a csatlakozás a magyar polgárok számára valóban meghozza a gyarapodást.
Véleményünk szerint a sikeres uniós csatlakozáshoz arra van szükség, hogy a nemzeti fejlesztési terv és a költségvetés összhangban legyen; hogy a regionális különbségek csökkenjenek; hogy a magyar polgárok bérének felzárkóztatása sikeresebb legyen; a hazai kis- és középvállalkozások és a gazdák támogatásának politikája folytatódjon; az infrastruktúra-fejlesztés és a településfejlesztés pedig kiemelt szerepet kapjon.
Az államtitkár úrnak jegyezném meg, hogy az uniós országjelentés két helyen foglalkozik a Széchenyi-tervvel, az iparpolitikai fejezetben és a gazdasági feltételek című fejezetben, amelyet szükség szerint tanulmányozzon át; annak kedvező hatását Baráth Etele is jelezte államtitkárként, hogy a kormány ezt figyelembe fogja venni.
Én két részlettel kívánok foglalkozni az uniós csatlakozás, Európa újraegyesítése tárgyában összehívott nyílt nap alkalmával, az egyik: Magyarország infrastruktúra-fejlesztésének a fontossága, a településfejlesztés és a regionális fejlesztés. Magyarország előnyökkel is rendelkezik, hiszen Európa közepén, számos, jelentős európai közlekedési útvonal találkozásánál fekszik, a helsinki folyosó és három csatlakozó folyosó halad át rajta. Jó városhálózattal, térszerkezeti adottsággal és jelentős vonzáskörű nagyvárosokkal rendelkezik, Budapest előnyösen küzdhet a regionális központ szerepéért.
Vannak gyengeségeink is, mint ahogy azt a nemzeti fejlesztési terv elkészítésében a polgári kormány megfogalmazta, és most önök átvették ezeket az analízisrészleteket.
(13.30)
Az ország elérhetősége határon kívülről és országon belülről sem kielégítő. Közúti és vasúti hálózata, műszaki állapota korszerűtlen, és Budapest-központú, térszerkezetű a városhálózata. A veszélyek a nemzeti fejlesztési tervben felerősödtek. 2004-ig, illetve 2006-ig a nemzeti fejlesztési tervet egy átfogó gazdasági stratégiával kell kialakítanunk, amely a társfinanszírozó intézkedések keretét adja; ezzel a költségvetés, amelyet benyújtottak, nem tart egyensúlyt, nincs egyensúlyban. Az a véleményünk, hogy korábban elzárkózott vagy elzárkózásra ítélt országok csak akkor léphetnek be sikeresen az európai vagy globális világgazdasági politikai erőtérbe, ha csatlakozásukhoz megfelelő belső nemzeti erővel és kohézióval rendelkeznek.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt és a területfejlesztésért felelős munkacsoport mindent megtesz annak érdekében, hogy jelentősen gazdagodjon a nemzeti fejlesztési terv, és Magyarország erősödő és gazdagodó tagja legyen az Európai Közösségnek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť