BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Védzáradék ügyben elég sok megjegyzés hangzott el a mai vitanapon. Én megértem az ellenzéki képviselők aggályait a védzáradékkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan az a lelkiismeret diktálja a védzáradékkal kapcsolatos ellenállásukat, amely Magyarország szövetségi hűsége tekintetében az ő kormányuk ideje alatt egy más szervezetben már olyan kellemetlen gellert kapott, hogy nem teljesítés esetén bizonyos negatív kommentárok érték az országot.
A védzáradék persze egy szigorú dolog; egy esetben nem az: ha az ország teljesíti azt, amit vállal. Azt gondolom, hogy ennek a kormánynak mi sem áll közelebb a szívéhez, mint teljesíteni; teljesíteni mindazt, amit elvállal a magyar parlament és a magyar kormány, és teljesíteni mindazt, ami ránk maradt az előző kormány beváltatlan nemzetközi ígéretei és elkötelezettségei tekintetében. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy a védzáradék alkalmazása valamilyen igazságtalan helyzetet teremthet, akkor szeretném elmondani, hogy ezekben a hetekben fogalmazódott meg az Európai Uniónak nem egyszerűen egy figyelmeztető jelzése, hanem igen kemény szankciója Portugáliával szemben, egyszerűen azért, mert bizonyos határokat átlépett a portugál költségvetés hiánya.
Azt gondolom tehát, hogy félni önmagában a védzáradéktól és az egész intézményrendszer esetleges szankcióitól annak kell, aki nem teljesít. Mi abból indulunk ki, hogy amit Magyarország kötelezettségként vállal, azt teljesíteni fogja. Hozzá kell tennem egyébként, hogy a kötelezettségek 85-90 százalékát már az Orbán-kormány elvállalta akkor, amikor tulajdonképpen több mint húsz fejezetet amúgy egyébként az eredményes négyéves tárgyalási szakaszban lezárt. Úgyhogy nem értem a védzáradéktól való ilyentén félelmét a képviselő uraknak.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť