DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS (MSZP): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Nagy örömmel fogadtam a megtisztelő lehetőséget, hogy a mai politikai vitanapon EU-csatlakozásunk magyar gazdaságra vonatkozó, várható hatásairól szólhatok. Az előttem szólók különféle aspektusból vitatták meg, világították meg EU-csatlakozásunk aktuális kérdéseit, de gondolom, mindannyian egyetértenek velem abban, hogy EU-csatlakozásunk egyik fő célja gazdaságunk további modernizációja, dinamikus, fenntartható növekedésének biztosítása.
Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy EU-csatlakozásunk gyakorlatilag nem fog jelentős változást előidézni gazdaságunkban, ennek oka, hogy a magyar gazdaság az elmúlt 12 évben, de inkább mondhatnám, hogy 1968 óta, az elmúlt 34 évben az akkori, fokozatosan liberalizálódó kereskedelem, kooperációs kapcsolatok, tőkekapcsolatok hatására mára már beleépült az Európai Unióba, mára már - hogy így mondjam - integrálódott az EU gazdaságával.
Ennek legjobb jele, hogy külkereskedelmi forgalmunk mintegy 70 százalékát már az EU-országokkal bonyolítjuk - itt megjegyezném, hogy ez az arány nagyobb, mint néhány ma már EU-tagország esetében -, és mindezt a forgalmat korszerű struktúrával, pozitív mérleggel bonyolítjuk. Ez bizonyítja, hogy az elmúlt évtized nagyon nehéz, sokszor fájdalmas gazdasági átalakításának eredményeként mára a magyar gazdaság már az EU-piacokon is versenyképes piacgazdasággá alakult.
A privatizációk és zöldmezős beruházások révén nálunk megtelepült multinacionális vállalatok, amelyeket az akkori, nagyon komoly nemzetközi, globális és régión belüli versenyben sikerült Magyarországra csábítanunk, ezek a multik, amelyek nálunk nemzetközileg versenyképes termékeket, korszerű technikát, technológiát, új marketing- és menedzsmentismereteket valósítottak meg, több százezer magyar munkahelyet és exportunk többségét adják, ezek a nemzetközi multik természetesen már fölkészültek az EU-csatlakozásra.
Ezen multik esetében nem a csatlakozás maga, hanem inkább a csatlakozási tárgyalások lezárása jelenti a fő kihívást. A csatlakozás lezárásánál elsősorban a versenyfejezetnek a tárgyalása, azon belül is az a tény, hogy a számukra szerződésben biztosított kedvezmények megvonásra kerülnek, okozza azt a problémát, amivel most szembe kell néznünk. Ennek keretében látnunk kell, hogy ennek eredményeként ez nagyban ronthatja tőkemegtartó képességünket, egyes cégeket magyarországi termelésük feladására, más, kedvezőbb feltételeket nyújtó országba való áthelyezésre kényszeríthet, ami munkahelyek ezreit és jelentős volumenű exportot veszélyeztethet.
Ezen túlmenően romlik a forintleértékeléssel már amúgy is meggyengült jövőbeli tőkevonzó képességünk, ami a növekvő nemzetközi és régión belüli versenyben a fizetési mérlegünk és modernizációnk szempontjából elengedhetetlen működőtőke-behozatalt veszélyezteti. Nagyon fontos tehát, hogy gazdasági érdekeinket a mostani tárgyalások során rendíthetetlenül képviseljük. Hibás minden olyan nézet, ami itt is a tárgyalások mielőbbi lezárását, a befektetőkkel szemben képviselhetetlen kompromisszumok elfogadását ambicionálja.
Kovács László külügyminiszter úr részletesen beszámolt a tárgyalások állásáról, az előttünk tornyosuló feladatokról, így ezekről én itt és most nem kívánok szólni, de arra szeretném fölhívni képviselőtársainkat, hogy támogassuk kormányunkat érdekeink maximális képviseletében, és mi magunk hivatalos és informális nemzetközi kapcsolatainkat is használjuk föl helyzetünk, álláspontunk megismertetésére és elfogadtatására.
Következő témakörként a kis- és középvállalatokról kívántam szólni, amelyek a multikkal ellentétben igenis ki vannak téve az európai uniós csatlakozásunknak, amelyeknél várható, hogy ez jelentős költségnövekedéssel és versenyhelyzetük esetenkénti romlásával jár. Braun Márton képviselőtársam azonban hozzászólásában részletesen foglalkozott ezzel a témakörrel. Én szeretném kifejezni egyetértésemet vele a tekintetben, hogy milyen jelentős szerepük van népgazdaságunk szempontjából a kis- és középvállalatoknak, valamint abból a szempontból is, hogy legfontosabb feladatunk, hogy mindent tegyünk meg azért, hogy előkészítsük őket az európai uniós csatlakozásra. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť