DR. KATONA BÉLA

Full text search

DR. KATONA BÉLA
DR. KATONA BÉLA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azok közé tartozom, akik végighallgatták a mai vitát, és úgy gondolom, hogy akkor cselekszünk helyesen, ha megpróbáljuk a pozitív elemeket így a vita végén kiemelni a ma történtekből.
Először is szeretném megköszönni a szocialista frakció nevében a Fidesznek, hogy egyáltalában kezdeményezte ezt a vitanapot, hiszen mi is úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb helyen, de elsősorban itt a parlamentben sokat beszéljünk arról, hogy mit kell tennünk még ahhoz, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk valóban sikeres legyen.
Annak nem örültem, hogy néhány ellenzéki képviselőtársam összetévesztette az integrációs vitanapot a 2003. évi költségvetés tárgyalásával, de abban reménykedem, hogy a jövő héten, amikor majd a költségvetés tárgyalása lesz, akkor legalább ilyen súllyal meg fognak jelenni az integrációs kérdések is, hiszen ha nagyon magunkba nézek, azt kell mondjam, hogy azért valami összefüggés van a két téma között.
Én azt gondolom, az nagyon fontos lenne - és ebben konszenzust láttam ma -, hogy a tárgyalásokon a lehető legjobb feltételek elérése legyen mindenkinek a célja. Ezt elmondta a kormány összes jelen lévő képviselője is, elmondták az ellenzéki képviselők is, néha persze ellenzéki képviselőként számon kérve tőlünk vagy a jelenlegi kormánytól olyat, ami nem rajtuk múlott, amit már készen kaptak. De azt hiszem, ha ebben is a pozitívumot keresem, akkor nagyon fontos, amit, ha jól emlékszem, Szájer képviselő úr mondott, hogy a Fidesz is felajánlja összes lehetséges nemzetközi kapcsolatát annak érdekében, hogy a lehető legjobb feltételekkel tudjunk csatlakozni az Európai Unióhoz. Mi köszönjük, és remélem, hogy komolyan is gondolták ezt, hiszen csak így lehetünk igazán sikeresek a tárgyalások során.
Mi egyébként a következő időszakban - és remélem, hogy ez a hozzászólásokból is kiderült - a legnagyobb hangsúlyt arra fektetjük, hogy megismertessük az országgal, mit jelent az emberek számára a csatlakozás ténye, hiszen ebben az ügyben, azt hiszem, valóban van néhány éves lemaradásunk, és gyorsított felkészítésekkel a tízmillió magyar embert fel kell készíteni arra, hogy mi vár rá.
Még egy nagyon fontos dolog, és nagyon örülök, hogy a vitában ez is többször elhangzott, hogy nem ér véget ez a folyamat magával a csatlakozással, azzal, hogy aláírjuk a szerződést, és remélhetőleg 2004. január 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagjai leszünk, hiszen akkor kezdődik a neheze, mert a csatlakozás után el kell érnünk, hogy ne csak egy tagja legyünk az Európai Uniónak: az egyik legsikeresebb ország legyünk, s beilleszkedjünk abba a közösségbe, aminek most már hosszú évek munkájával sikerül elérni a tagságát.
Ehhez kérem az ellenzéki képviselőtársaim segítségét is. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť