DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy a csatlakozási tárgyalások legérzékenyebb kérdéseiről az Országgyűlés nyilvánossága előtt beszélnünk kell. Ez a vitanap kiváló alkalom arra, hogy értékeljük a kialakult helyzetet, és meghatározzuk a szükséges, reálisan elérhető céljainkat a hátralévő időben.
A Medgyessy-kormánynak eltökélt szándéka, hogy a magyar mezőgazdaság és a magyar vidék számára fejlődési esélyt teremtsen, és a legnagyobb feladat e tekintetben a csatlakozási tárgyalások sikeres lezárása. Úgy gondolom, hogy a mezőgazdaság óriási kihívás előtt áll, hiszen egy 500 milliós, határok nélküli fogyasztói piac - valljuk be - hatalmas lehetőség, de egyben óriási kihívás is a maga veszélyeivel az agrárium számára. Az Európai Unióban közös agrárpiaci intervenciós rendszer működik, amely a magyar gazdákra is kiterjed, ezáltal a termelők jövedelembiztonsága egészen biztos, hogy növekedni fog. Meg vagyok győződve arról is, hogy a magyar mezőgazdaság számára lehetővé válna a szerkezetváltás, a felzárkózás, a korszerűsítés abban az esetben, ha a magyar mezőgazdasági termelők is egyenlő elbánást élveznének, hozzájutnának ugyanazokhoz a támogatásokhoz, amelyeket az európai uniós gazdák kapnak. Úgy hiszem, hogy nem egy irreális elvárás úgy tárgyalni, hogy a magyar mezőgazdasági termelőket ne érje negatív megkülönböztetés. Ha a kötelezettségeket vállaljuk, akkor azonos jogokat élvezzünk a csatlakozást követően is!
95 tárgyalási témával és derogációs igénnyel vágtunk neki ennek a fejezetnek. Szeretném elmondani, hogy jelenleg 20 nyitott kérdést tartunk számon, amelyet eddig nem tudtunk elfogadni, és ezek a legkényesebb témák. A kvóták ügyéről is szó esett. Úgy gondolom, hogy e tekintetben van előrehaladás a tárgyalásokon, két nagyon kényes téma van, a tejkvóta és a húsmarha ügye. Ez a kettő nem választható el egymástól. Meg vagyok róla győződve, hogy nagyon sok mezőgazdasági termelő további léte függ attól, hogy itt milyen sikeresek tudunk lenni az elkövetkezendő időszakban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Az agrártámogatási rendszer tekintetében természetesen a pénzügyi kérdések is rendkívül fontosak, erről az elnök úr beszélt. Úgy gondolom, hogy a hátralévő időben jelentősen javítani kell azon a pozíción, amelyet az Európai Unió Bizottsága október 25-én kialakított számunkra.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť