DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt megalakulása óta támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz. Úgy gondoljuk, hogy az Uniónak sem elgyengültekre, sem álszerényekre nincs szüksége; erős, öntudatos, érdekeit képviselni képes Magyarország járulhat hozzá az Unió fejlődéséhez.
E vitanap értelme, hogy áttekintsük: mit kell tennünk, hogy a csatlakozás esély legyen, és ne veszély, és hogy a polgárok mihamarabb érezzék az oly régen várt gyarapodást. A Fidesz, és hadd tegyem hozzá, a KDNP tisztában van azzal, hogy a nemzeti megerősödést és Európa újraegyesítését akkor tudjuk elérni, ha folytatódik a bérek felzárkóztatása, a kis- és középvállalkozások, valamint a családi gazdálkodók támogatása. Beszédemben ez utóbbi gyakorlati elemeivel foglalkozom.
(13.40)
Nógrád, Szabolcs, Borsod, Somogy és Békés megyékben évek óta lehet új mezőgazdasági gép vásárlásához vissza nem térítendő támogatásra pályázni. E leginkább elmaradt megyék külön segítése megfelel az uniós gondolkodásnak. Az elmúlt években ezen a csatornán mintegy 12 százalékos támogatásra futotta, idén is, hacsak a pályázó nem családi gazdálkodó volt. Nógrádban sajnos nem tudták, hogy az Unió agrárpolitikájának központjában az erős családi gazdálkodó áll. Magyarországon ezek a gazdaságok még gyöngék, felzárkóztatásuk nemcsak az ő egyéni érdekük, még csak nem is a régióé, megyéé, a családi gazdaságok megerősödése mindannyiunk közös ügye.
Kimondom hát - talán a Nógrád megyei FVM-hivatalban is meghallják -: elfogadhatatlan, botrányos, felháborító, hogy míg a beruházási támogatásra pályázók 12,4 százalék támogatásban részesültek, ez az összeg a családi gazdálkodók esetén 6,5 százalékra zsugorodott. Természetesen megkérdezték, hogy miért. A válasz: a családi gazdálkodók más pályázatból már kaptak 10 százalékot. A rendelet, amely megszabta a pályázatot, kimondta: több forrásból való támogatás esetén a felső határ 75 százalék - ettől bizony még messze voltunk.
Kedves Képviselőtársaim! Nem elég szép szavakat mondani az európai csatlakozásról, a kormánypárti beszédek hitelét az ilyen elhibázott helyi döntések lerontják. Kérem önöket, képviselőket és kormánytagokat egyaránt, hogy ez a vitanap ne legyen üres szócséplés, hassunk oda, hogy másfél évvel a csatlakozás előtt már senkit ne érjen Magyarországon hátrányos megkülönböztetés, és a családi gazdaságoknak legalább halvány esélyük legyen arra, hogy megállják a helyüket az Unió nagy lehetőségeket és egyben nagy kihívásokat jelentő világában. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť