DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Orbán-kormánynak, a polgári koalíciónak elhatározott és elszánt szándéka volt, hogy a rendelkezésére álló időt a lehető legjobban használja ki annak érdekében, hogy az uniós csatlakozásunkhoz szükséges előfeltételeket megteremtse. A fejezetlezárások mindenki másnál gyorsabban, jobban és pontosabban sikerültek. Nehézségek természetesen akkor is voltak, mint ahogy jelenleg is vannak.
A környezetvédelem volt az egyik olyan ágazat, amelyet úgy ítéltek meg, hogy akár akadálya is lehet az Európai Uniós csatlakozásnál a fejezetek lezárásának. A környezetvédelem területén Magyarország éppen úgy, mint a közép-európai országok általában, iszonyatos terheknek nézett és néz elébe, hiszen ötven év olyan időszaka volt, van mögöttünk - de legyünk reálisak és őszinték, valójában több mint száz év ez az időszak -, amely a hulladékot, a szennyet és a magyarországi szennyezőgócokat folyamatosan növelte és erősítette. Ki kell mondani, négy évvel ezelőtt sehol nem álltunk a szennyvízelvezetés és a hulladékkezelés területén, súlyos helyzetben volt a levegőtisztaság kérdése. Ebben a három kiemelt kérdéskörben - s ezt nemcsak én mondom, brüsszeli megállapítások szerint is - komoly előrelépéseket tettünk.
Arról szeretnék szólni, hogy az a bizalom, ami a lezáráskor rendelkezésre állt, amely előlegezett bizalom volt, és amit úgy nyertünk el, hogy a fejezet lezárásáig végig szavahihetőek voltunk, ma válságba és nehéz helyzetbe került. S nem a tárcáról esik itt szó! Arról a költségvetésről, amit ha majd egyszer elolvas az államtitkár úr, és megnézi azt a részt, ami abban a környezetvédelem rendelkezésére áll, abból azt a következtetést vonhatja le, hogy 1. a szennyvíztisztítás területén nemhogy előrehaladás, hanem visszalépés lesz, hiszen 5 milliárd forinttal csökken az a támogatási lehetőség, ami korábban rendelkezésre állt.
(13.20)
2. A hulladékgazdálkodás területén azt méltóztatott ez az előterjesztés biztosítani, hogy mindazokat a feladatokat, amelyeket központi forrásból kellene megoldani, döntően az önkormányzatokra fogják áthárítani, akik ennek nem tudnak eleget tenni. A kötelezettségvállalásokban határidők vannak, például 2005 júniusa, ameddig a hulladékgazdálkodás területén mindenképpen megoldandó, hogy a visszagyűjtött hulladékok 50 százaléka a csomagolóanyagok tekintetében újrahasznosításra kerüljön. Egy lépés nincs előre a költségvetésben ezen a területen!
Vagy nézzük egészen konkrétan: a nagy tüzelőberendezéseket működtető cégek esetében 2005 nyaráig le kell csökkenteni az uniós szabványnak megfelelően a kibocsátási értéket. Öt nagy cégről van szó - ezek a cégek központi forrás és segítség nélkül ezt nem fogják tudni végrehajtani. Ott fogunk állni tehát, hogy az a záradék, amelyet én büntető záradéknak neveznék, bizony már élni fog, esetleg a fejezetmegnyitásban jóval korábban.
Szeretném azt mondani, jó lenne reményt látni arra, hogy az elkövetkezendő költségvetési vitában értékelik, átértékelik azokat az álláspontokat, amelyeknek az eredményeként ez az elviselhetetlen helyzet kialakult. Hogyan lehet előrelépnie ennek az ágazatnak abban az esetben, ha nyilvánvaló, hogy az odacsatolt vizeságazat költségvetési lehetőségei drasztikusan csökkentek, az egésznek a költségvetési pozíciója pedig mintegy 30 százalékkal csökken? Kérdezem én: akkor hogyan lehet ebben az ágazatban teljesíteni 2008-ig, hogy az érzékeny területeken a teljes szennyvízelvezetés megtörténjen - az önkormányzatok fogják végrehajtani? Nem tudják! Ehhez központi források kellenek, s ezeknek a központi forrásoknak meg kell jelenniük.
És van egy utolsó része, amit eddig soha nem emlegettünk, pedig hatalmas feladat: Magyarország mindig abban a hiedelemben volt, hogy a tiszta ivóvíz a rendelkezésünkre áll. Igen, de azokon a területeken, ahol az uniós szabvány szerint arzénnel fertőzöttnek minősül a tiszta ivóvíz, ott hatalmas feladatok vannak - ez az Alföld jelentős részét érinti. Kérdezem én: hol vannak ezek a források? A kérdés csak költői lehet, mert sehol nincsenek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť