DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Elnök Asszony! A hozzászólásomban a csatlakozási felkészülésünk egy részkérdésével, de meggyőződésem, hogy nagyon fontos kérdésével szeretnék foglalkozni. Ahhoz, hogy Magyarország egyenjogú, egyenértékű tagja legyen az európai integrációs szervezetnek, nemcsak arra van szükség, hogy jogrendszerünket harmonizáljuk, hanem legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy működőképes intézményrendszerrel rendelkezzen Magyarország. Ez az intézményrendszer ma, a csatlakozási folyamat végső szakaszában fontosabb, mint bármikor, hiszen nem véletlen, hogy az Európai Unióban is az elmúlt hónapok során külön figyelmet szenteltek arra, hogy a tagjelölt országok intézményrendszere építésében milyen eredményeket értek el, és az miként alakult.
Az intézményrendszeren belül is elsősorban az igazságszolgáltatással kapcsolatban szeretnék néhány fontosnak vélt észrevételt tenni. Az igazságszolgáltatás szervezete lesz az, szinte az az első része a magyar államszervezetnek, amelynek azonnal és közvetlenül teljesítenie kell az európai közösségi jog alkalmazásából származó követelményeket. Nem véletlen az, hogy a védzáradékok sorában a bel- és igazságügyi együttműködés kapcsán is szeretnének megfogalmazni védzáradékot. Ennek a tartalma felől alkalmam volt múlt héten Vitorino úrtól információkat kérni, aki az Európai Közösségek Bizottságának bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó biztosa. Ő elmondta, hogy elsősorban azt szeretnék ezen a téren biztosítani, hogy a bírósági határozatok kölcsönös elismerése folyamatosan és zökkenőmentesen megtörténjen, és hasonlóképpen ezek végrehajtása is.
Az Európai Unióban a bírósági szervezet, az igazságszolgáltatás több síkon és több dimenzióban jelenik meg. Megjelenik úgy, mint politikai kritérium, mint a jogállam működésének esszenciája, a bíróságok függetlensége, a működési feltételek teljes értékű biztosítása. Megjelenik úgy, mint szakmai feladat, hiszen a közösségi jog alkalmazása egyben feltétele az egységes európai piac hatékony és eredményes működésének.
(12.40)
Tisztelt Képviselőtársaim! Harmadszor, megjelenik úgy, mint bizalom, mint bizalmi kérdés, hogy vajon az egyes nemzeti intézmények ugyanolyan szinten képesek-e megoldani ugyanazon feladatokat Portugáliában, Dániában, Magyarországon vagy Szlovákiában. Alapvetően az igazságszolgáltatás állapota, működése bizalmi kérdés is. Ha van tartózkodás Nyugat-Európában a keleti bővítés e formájával szemben, akkor ebben meghúzódik egy biztonsági kockázattól való félelem, amely széles körű, és nem csak a határőrizetre, és nem csak a bűnözésre vonatkozik.
Hogy a magyar igazságszolgáltatás mennyire tud megfelelni ezeknek a feladatoknak, e probléma gyökerei hosszú időre visszavezethetők. Az országjelentések pontos eligazítást adnak, hogy hol vannak hiányosságaink. A költségvetési támogatások alakulása az elmúlt időszakban, a Legfelsőbb Bíróság túlterhelése, az adminisztratív, technikai feltételek biztosítása, a börtönök túlzsúfoltsága, amely új jelenség az országjelentések tartalmában - ezek jól eligazítanak bennünket a tekintetben, hogy hol kell javítani és hol kell segíteni. Most a költségvetésből tudhatjuk, ismerhetjük, hogy mintegy 15 milliárddal kap többet 2003-ban a bírósági szervezet, közel 4 milliárddal kap többet az ügyészi szervezet. Ezek már megalapozhatják a javuló feltételrendszert. Végrehajtjuk és befejezzük azokat a szervezeti változásokat, amelyeket 1997-ben kezdtünk el. Ezek biztatóak, tisztelt képviselőtársaim! Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a bel- és igazságügyi együttműködés ma az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő területe; olyan terület, amelyben az európai közvélemény is újabb, hatékonyabb intézményeket, szabályozást, eszközöket és együttműködést kíván. Ez pedig a magyar felkészülés szempontjából is rendkívül fontos és meghatározó.
Mindezekre való tekintettel és figyelemmel az elkövetkezendő időszakban még több energiát és még több figyelmet kell fordítanunk az intézményépítésre, mert enélkül nem lesz egyenértékű az együttműködésünk az Európai Unió tagállamaival.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť