SÓS TAMÁS

Full text search

SÓS TAMÁS
SÓS TAMÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársak! Az önkormányzat és az önkormányzatiság szempontjából szeretnék kapcsolódni az elhangzottakhoz. A rendszerváltást követő időszak egyik legjelentősebb változása, lehetősége a nagyobb önállóság a településeknél, az önkormányzatiság elindulása. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez nem minden térséget, települést, magánszemélyt egyforma starthelyzetben ért, de egy fejlődés elindult. Az EU-tagságunkat is egy hasonló folyamatnak tartom, és nagyon sok fog múlni azon, hogy ezzel a lehetőséggel hogyan élünk, de sok más egyéb tényezőtől is függ, az ország, egy-egy térség, település fejlettségétől, felkészültségétől, magánéletünkben pedig, hogy milyen konvertálható, több területen használható ismereteink vannak - gondolok a két nyelv ismeretére, az informatikai tudásunkra.
A következő hetekben, hónapokban itt a parlamentben is vizsgáznak a különböző politikai erők. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a jövő évi európai uniós népszavazásig a lakosság széles körével folytassunk ebben a kérdéskörben is széles körű párbeszédet. Fontos, hogy a még hátralévő tárgyalásokon az ország, a lakosság érdekeit jól pozicionáljuk. Európa újraegyesítésének kapujában vagyunk, ezt egy hosszú folyamat előzte meg. A magyar önkormányzatok az elmúlt tizenkét esztendőben sokat tettek másokkal együtt azért, hogy idáig eljuthassunk, legfőképpen szemléletalakításban, a lakosság felkészítésében, a helyi érdekek felismertetésében, a helyi kezdeményezésekben, a fejlesztési tervek kidolgozásában, koordinálásban, lobbizásban.
Ez az időszak természetesen nem volt mentes gyermekbetegségektől sem, gondolok többek között a PHARE- és más felkészülési programokra, megtanulhattuk, hogy nem lokális, hanem átfogó, több térséget érintő projektekkel lehet eredményesen pályázni. Aki arra gondol, hogy az adminisztráció egyszerűbb lesz, hiú ábrándokat kerget. A tanulópénzt az elmúlt években megfizettük. Ugyanakkor az is bizonyos, hogy a játékszabályok adottak, mi azt csak kismértékben tudjuk változtatni. Nekünk kell alkalmazkodni, megtanulni és alkalmazni azt, amit EU-jogharmonizációnak is mondunk. Az önkormányzatok ezen túl sokat tettek a nemzetközi kapcsolataik keretében a partneri együttműködés érdekében Európa népeivel, segítették a gazdasági együttműködést, a kulturális, a sport-, a turisztikai programok, az értékeink, a hungaricumok megismertetését.
A tapasztalatszerzést, együttműködést segítette az önkormányzatiság, a közigazgatás, területfejlesztés területén, a képzésen túl például az európai régiók gyűlésében, annak bizottságaiban végzett munkánk. Néhány éve létrejött a magyarországi régiók brüsszeli képviselete, vagy gondolok az Alpok-Adria munkaközösség, a nyugat-dunántúli területek vagy a Kárpátok európai régiós együttműködésére. Heves megyében például a megyei önkormányzat gesztorságával, a Külügyminisztérium támogatásával az önkormányzatok működtetnek egy megyei európai információs hálózatot, a diákokhoz, de a felnőtt lakossághoz is eljuttatjuk az európai uniós ismereteket. Szolgáltató tevékenységet látnak el, széles körű civil kezdeményezéseket is koordinálnak.
A hogyan továbbról: az európai uniós tagságunk kibővíti az önkormányzatiság lehetőségeit is. Településeinknek, térségeinknek, a régióknak nagyobb önállóságot, autonómiát kívánunk biztosítani, további decentralizációra van szükség, ott szülessenek a döntések, ahol az érintettek vannak. Érvényesülni kell a szubszidiaritás elvének, a térségek abszorpciós képessége, a tőkefelhasználó képessége jelentősen javul. Az elmaradott térségek felzárkóztatásáról sem feledkezhetünk meg. Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mintha az autópályán haladnánk. Ha két sávban haladnak az autók, az egyik sáv gyorsabban, a másik lassabban közlekedik, de halad. Az emberek ezt tudomásul veszik. Itt a térségek közötti fejlettségbeli különbözőségekre gondolok. Ha viszont az egyik sáv megáll, az ingerültséget vált ki. Nem akarjuk az elmaradott térségek leszakadását. A kormány intézkedései ezt segítik. Kulcskérdésnek tartom: ha az ország gyarapszik, ebből mindenki részesedjen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť