DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tehát ott hagytam abba, hogy a javaslatainkat ismertettem, és ezt szeretném még egyszer megismételni.
(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tehát a Fidesz-Magyar Polgári Párt javaslatai a következőek:
Váljanak szét az egészségügyi és szociális ágazat fejlesztési forrásai, és kerüljenek vissza a költségvetésbe a kiemelt tételek.
A szakmai szervezetek védelme érdekében újra kapjanak önálló, nevesített előirányzatot a fogyatékosok szervezetei, az alapítványok, az egyházi és társadalmi szervezetek. Csak így lehetne elkerülni azt a szocialista szándékot, hogy a civil szervezetek egymással marakodjanak a működésükhöz szükséges forrásokért.
Javasoljuk továbbá, hogy mind a nyugdíjminimum, mind pedig az átlagnyugdíj összegét két ütemben emeljék fel az európai uniós arányok szintjére, tehát az átlagnyugdíj értéke érje el az átlagkeresetek legalább 70 százalékát. Jövőre ez a tervezett 51 ezer forint helyett legalább 65 ezer forintra kell hogy emelkedjen. Ezzel párhuzamosan a minimálnyugdíj összegét is legalább 26 ezer forintra kell növelni. A további felzárkóztatást 2004-ben folytatni kell. Természetesen ezt a tendenciát érvényesíteni kell a nyugdíjszerű szociális ellátásoknál is. Mindezekre a fedezetet az Orbán-kormány tevékenysége által stabilan növekvő gazdasági teljesítmény biztosítja.
Szintén a nyugdíjasok érdeke azonban annak a javaslatunknak az elfogadása is, hogy az utazási kedvezmények már a nyugdíjba lépéskor azonnal legyenek elérhetőek az idősek számára, ugyanis a várható magyar átlagéletkor mellett méltatlan túlságosan későn megadni ezt a lehetőséget.
A családtámogatási rendszer továbbfejlesztése megköveteli, hogy a gyermekgondozási díj, a gyed mértékének felső határa 2003-tól emelkedjen a minimálbér kétszeresére, azaz 100 ezer forintra, és legyen igénybe vehető a gyermekek hároméves koráig. A gyermekgondozási segély, a gyes mértéke emelkedjen a mindenkori minimálbér 50 százalékára.
A családi pótlék rendszerét is indokolt a szeptemberi javaslatunknak megfelelően átalakítani. Ez a gyermekszám és a családi állapot szerinti differenciálás fenntartása mellett az életkorral is arányosan változó megoldást helyez kilátásba, így követve a növekvő családi kiadásokat.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť